Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çinli Enerji Şirketi CEEG Türkiye Pazarına Isınıyor

Güneş paneli üreticisi Çin merkezli China Electric Equipment Group (CEEG), Türkiye'deki fırsatları kolluyor. Türkiye pazarına yabancı bir ortakla girmek için görüşmelere başlayan şirket, yenilenebilir enerjideki tecrübelerini Türkiye'ye aktarmak istiyor. Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Egemen Seymen, CEEG'in dünyanın en büyük 5 güneş paneli

yapi.com.tr / AA
Çinli Enerji Şirketi CEEG Türkiye Pazarına Isınıyor

Güneş paneli üreticisi Çin merkezli China Electric Equipment Group (CEEG), Türkiye'deki fırsatları kolluyor. Türkiye pazarına yabancı bir ortakla girmek için görüşmelere başlayan şirket, yenilenebilir enerjideki tecrübelerini Türkiye'ye aktarmak istiyor.

Şirketin Satış ve Pazarlama Direktörü Egemen Seymen, CEEG'in dünyanın en büyük 5 güneş paneli üreticisinden biri olduğunu belirterek, 6 binden fazla çalışanı bulunan şirketin, bu yılki üretim hedefinin 1GW'ın üzerinde olduğunu bildirdi.

CEEG olarak Avrupa'da pek çok projeye destek verdiklerini, panel üretiminin yanı sıra anahtar teslim çözümler sunduklarını, güneş enerjisi santralleri kurduklarını anlatan Seymen, yüksek kapasiteli santral kurulumları, çatı uygulamaları ve bina kaplama sistemleri ile şehirlerin, fabrikaların ve binaların kendi elektriklerini üretmelerine olanak sağladıklarını, şu anda Nanjing tren istasyonunun çatısına yaptıkları uygulamanın 10 MW kapasitesi ile dünyanın en büyük çatı uygulaması olduğunu söyledi.

CEEG ürünlerinin, projelerde yer alabilmesi için Avrupa'nın bir çok uluslararası bankası tarafından onaylandığını belirten Seymen, şunları kaydetti:

''Bu alanda dünyada önde giden Avrupa'ya baktığımızda kurulu güneş enerjisi kapasitesi 30 GW seviyelerinde. Özellikle İtalya'da tarife oranlarının değişmesi ve yenilenebilir enerjide devlet teşviklerinin bulunması İtalya'daki güneş enerji kurulu kapasitesinin çok kısa sürede 3 GW seviyelerine çıkmasını sağladı. 2020 yılına kadar bu rakamın İtalya için 8GW'ı bulmasını öngörüyoruz. Şu anda dünyanın en önemli güneş enerjisi pazarı olan İtalya'da pazar lideriyiz. Yunanistan'da bile bu alanda çok ciddi adımlar atıldı, özellikle adaların elektriğini güneş enerjisinden üretilmeye başlandı. Avrupa'nın en iyi güneşlenmesine sahip ülkelerinden birisi olan Türkiye'nin ise bu alanda çok gerilerde kalması, mevcut kurulu kapasitenin 3 MW bile olmaması çok üzücüydü. Yeni açıklanan tarife oranlarında fiyatların son anda avrodan dolara çekilmesi memnuniyetsizlik yaratmış olsa da en azından başlangıç yapılmış olması açısından sevindirici bir gelişme. Yine de sektörün gelişmesi ve hızlanması için tarife oranları kilit faktör konumunda kalıyor.''

Türkiye'de açıklanan oranların Avrupa'daki tarifelerin çok gerisinde kaldığına dikkati çeken Seymen, güney kesimlere kurulacak güneş santrallerinden elde edilecek enerji miktarının ise Avrupa'nın bir çok ülkesinden çok daha fazla olacağının altını çizdi.

Yatırımcı açısından bakıldığında yatırımların geri dönüşlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Seymen, yasayla açıklanan 13,3 dolar cent rakamlarının yatırımcıyı tatmin edip etmeyeceğini yapılacak yatırım hızlarının göstereceğini söyledi.

Güneş enerjisinin avantajlarının diğer kaynaklara göre çok fazla olduğunu ifade eden Seymen, şunları anlattı:

''Bir hidro elektrik santralini inşa etmek en az 3 yıl sürüyor veya rüzgar santralleri sadece belirli bölgelerde verimli olarak uygulanabiliyor. Güneş enerjisi hem kurulum kolaylığı hem de daha düşük inşaat maliyetleriyle çok daha avantajlı konuma geçiyor. Üstelik kapalı, yağmurlu havalarda bile enerji üretebiliyor. Enerjideki dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yenilenebilir enerji, ülkeler açısından çok büyük fırsatlar sunuyor. Çevrenin korunmasına yardımcı olan ve karbondioksit (CO2) salımını ciddi ölçüde azaltan bu tesislere çok ihtiyacımız olduğu aşikar ve bu alanda yapılacak yatırımların ülkemiz için büyük kazanımlar oluşturacağına eminim.''

Seymen, dünyanın bir çok ülkesindeki tecrübelerini Türkiye'ye de uygulamak istediklerini vurgulayarak, pazarda hem panel satışlarıyla hem de enerji firmalarıyla yapacakları işbirlikleri sonucunda kurulacak güneş santrallerinde lider olmak istedikleri söyledi. Seymen, ''Güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen enerji firmalarıyla görüşme halindeyiz. Ayrıca kendi elektriğini üretmek isteyen fabrikalardan da teklifler alıyoruz'' dedi.

Stadyumlara güneş paneli uygulaması...

Türkiye için belirledikleri hedeflere 2012-2013 yıllarında ulaşabileceklerini belirten Seymen, o dönem için hazırlıklarına şimdiden başladıklarını, buna yönelik yabancı şirketlerle de görüştüklerini bildirdi.

Egemen Seymen, ayrıca CEEG'in önümüzdeki günlerde Türkiye'den bir enerji firmasıyla 2013 sonuna kadar 100 MW solar santral kurulumu ve çatı uygulamaları konusunda stratejik ortaklık anlaşması imzalamayı planladığını, firma ile karşılıklı görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

CEEG'in dünyadaki stad uygulamalarına da örnekler veren Seymen, uygulamanın sadece stadın değil çevresindeki yerleşim yerlerinin de elektriğini karşılayabildiğini söyledi. Avrupa'da yeni yapılan stadyumların artık güneş panelleriyle kaplandığına dikkat çeken Seymen, ülkemizdeki stadyumlar için de böyle bir uygulamanın yapılabileceğini belirterek, bunun için özellikle yeni yapılan stadyumları eko-stadyuma çevirmek için görüşmelerde bulunacaklarını anlattı. 

ETİKETLER: yeşil enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/cinli-enerji-sirketi-ceeg-turkiye-pazarina-isiniyor_86131.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!