Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çöp Adresini Arıyor

İzmir'in uzun yıllardan bu yana süren çöplerin yok edilmesi sorunu, güncelliğini koruyor. Tamamına yakını Çiğli Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nda toplanan çöplerle ilgili geliştirilen projeler bir türlü uygulamaya alınamadı. Uzmanlar, alanın geleceğiyle ilgili acil önlem çağrısında bulunuyorlar.

Cumhuriyet EGE
1 Çöp Adresini Arıyor

İzmir'in uzun yıllardan bu yana süren çöplerin yok edilmesi sorunu, güncelliğini koruyor. Tamamına yakını Çiğli Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nda toplanan çöplerle ilgili geliştirilen projeler bir türlü uygulamaya alınamadı. Uzmanlar, alanın geleceğiyle ilgili acil önlem çağrısında bulunuyorlar. Harmandalı'daki alanın bir an önce boşaltılması ve bölgenin rehabilite edilmesini isteyenler olduğu gibi, adı geçen yerde, çöpleri bertaraf edebilecek enerji tesisi kurulmasını ve bu yolla olumsuzlukların önlenmesini savunanlar da bulunuyor.

Harmandalı ömrünü tamamladı

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem, Harmandalı'nın ömrünün 12 yıl olarak öngörüldüğünü, bu sürenin de 2004'de dolduğunu belirterek, “Alanın beş yıl önce kapatılması gerekiyordu. Oranın normal hizmet süresi bitmiştir. Harmandalı Çöp Depolama Alan bir an önce kapatılmalı ve başka bir yer bulunmalıdır” görüşlerine yer veriyor.

Prof. Dr. Erdem, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporlarına göre çöp depolama alanlarının havaalanlarına 5 kilometre uzaklıkta olması gerektiğine dikkat çekerek, “Söz konusu yerin 3 kilometre uzağında askeri havalanı var. Kuş cennetinin dibinde, yeni oluşturulan doğal yaşam parkının yanı başında. Böylesine doğal ortamlarda çöp depolama alanı mı olur? Bunların yanı sıra yakın mesafeden geçen akarsular var. O bölgede oturan insanlar var. Çöp taşıyan kamyonlar o yaşam alanlarından geçiyor. Oradan çıkan koku kuzey batı rüzgarlarıyla kentin içine kadar ulaşıyor. Bu nedenlerle o alanda ömrünü tamamlamış çöp depolama alanı bir an önce boşaltılmalı, alanın sağaltımı yapılmalı, rehabilitesi gerçekleştirilmelidir. Bunu her platformda dile getiriyoruz ancak kaygılarımıza yönelik, bu kenti yönetenlerden yanıt alamıyoruz” diye konuşuyor.

Kokuya neden olan depo gazının kontrol altına alınacağı, 4 megavat enerji elde edilebilecek bir tesis kurulmasıyla Harmandalı'nın çözüm yoluna kavuşacağını bildiren Prof. Dr. İbrahim Alyanak ise, “Alan üzerinde en son 2005 yılında bir iyileştirme projesi uygulandı. Bir yıl sonra bu süre sona eriyor. Acil olarak konu üzerine eğilinmesi gerekiyor” diyor.

Çevre ve makine mühendisi olan Prof. Dr. Alyanak, Harmandalı'daki çöp alanı üzerine, gazı kontrol edecek ve enerji sağlayacak bir proje hazırlandığını, ihale sürecinin başlatıldığını ancak yaşama geçirilemediğini söylüyor. Prof. Dr. Alyanak, ihaledeki tıkanıklığın 4 yıldır aşılamadığını belirterek, “Buradaki ihaleyi İZSU yaptı. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek bir ihaleydi. Alandaki gazı kontrol altına alacak ve 4 megavata kadar enerji santralı kurulmasına olanak tanıyacak proje, ihalesi askıya alındı. İZSU, projeyi İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Birimi'ne devretti” görüşlerine yer veriyor.

Yol haritası belirleniyor

Harmandalı'ye günde 4 bin metreküplük çöp döküldüğünü belirten Alyanak, büyükşehir belediyesinin Torbalı'da belirlediği yeni depolama alanı için ise ÇED sürecinin bile tamamlanmadığını anımsatıyor.

Öte yandan İZSU yetkililerinin, Harmandalı Çöp Depolama Alanı'yla ilgli izlenecek yol haritasını belirlemek amacıyla bugün geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceği öğrenildi. İZSU'nun, konunun uzmanı tarafları bir araya getirerek, çözüm önerilerini kayıt altına alacağı ve uygulanacak çözüm yöntemini belirleyeceği edinilen bilgiler arasında.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/cop-adresini-ariyor_70455.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Entegre tesis kurulumu, Evsel, Sanayi ve Tıbbi Atiklarin Bertarafi, "kojenerasyon" sera ve metan gazi üretmeden Izmir'imizin günlük 3 bin ton atigini en az 130 MW saat enerji elde edebilecek en az 230 milyon Euroluk Y.I.D. modeli projemizle büyüksehirle 3 yildir görüsmelerdeyiz sesimizi duyan yok. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!