Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

CSO Konser Binası Küllerinden Yeniden Doğdu

Kökenleri 1826 tarihine kadar uzanan, 1924’te Atatürk’ün emri ile Riyaset-i Cumhur Senfoni Orkestrası olarak kurulup Ankara’ya taşınan ve 1961 yılından itibaren bugünkü binada müzikseverlerle buluşan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın (CSO) konser salonu Doğuş Grubu’nun sponsorluğunda yenilendi. Yenileme projesi Y. Müh. Mimar Özgür Ecevit

yapi.com.tr
1 CSO Konser Binası Küllerinden Yeniden Doğdu

/P>

Konser Salonu’nun akustiğinin iyileştirilmesi amacıyla salonun hava hacminin artılması için tavan kirişleri arasındaki betonarme döşemeler kesilip, kişi başına 4,5 M3 olan hava hacmi 7,5 M3’e çıkartıldı. Ayrıca orkestra üzerindeki yansıtıcı tavan, ülkemizdeki ilk “şeffaf tavan” olarak düzenlenerek, sahne üzerindeki hava hacminin azaltılması da önlendi.

Sahne büyütülerek, 100-120 kişilik orkestra ile 80 kişilik koronun rahatça sahne alabilmesini sağlayacak bir genişlik kazandırıldı. Eski salon düzeninde 80 cm olan koltuk araları açılarak 95 cm olarak düzenlendi, böylece dinleyiciler rahatça hareket ederek yerlerine ulaşabilecek. Ayrıca salonun güvenli olarak boşaltılabilmesini sağlamak amacıyla eski salonda var olan orta koridor kaldırılarak salonda üçüncü yangın çıkış kapısı düzenlendi.

Salonun akustiği artık Viyana’daki ünlü Musikvereinsaal düzeyinde

Salon ve sahnenin yan duvarları ve arka duvarları “yansıtıcı-saçıcı” ahşap elemanlar ile kaplanarak salonun akustik kalitesi yükseltildi. Konser Salonu’nun akustik danışmanlığını Prof. Dr. Mehmet Çalışkan, akustik kontrol müşavirliğini ise; Sydney Operası, Metropolitan Operası gibi tesislerin akustik danışmanlığını yapmış olan Jordan Akustik yaptı.  Jordan Akustik’in raporuna göre CSO Salonu’nun, uluslararası standartlarda bir akustiğe sahip olduğu ve optimal akustik ortamın sağlanmış olduğu belirtiliyor.

Fuaye alanları rahatlatıldı

Mevcut fuayeden 700 kişilik salona yalnız bir yerden girilebilmekteydi. Binanın fuaye alanları yeniden düzenlenerek giriş ve çıkışlar da rahatlatıldı. Güney cephesinde yaklaşık 200 m2 alana sahip arka fuayenin düzenlenmesi ikinci giriş sorununu da çözmüş oldu ve aynı zamanda da yapının güneyinde planlanmış olan 140 araç kapasiteli otoparktan yararlanabilmesini de sağladı. CSO Binası’nın orijinal bütünlüğünü bozmadan arka tarafına tek katlı ve tamamen şeffaf “kış bahçesi” niteliğinde arka fuaye eklendi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/cso-konser-binasi-kullerinden-yeniden-dogdu_64408.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • binanın restore edilmesine sevindim, doğuş grubuna teşekkürler. www.cizgiperde.net YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!