Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cunda Adası'ndaki Tarihi Yapıların Envanteri Çıkarılıyor

Yıldız TeknikÜniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan gönüllü çalışma grubu, tespit ettikleri 590 tarihi yapıdan 551'inin kimlik kartını çıkarırken, bu yapıların korunması için acil önlem alınmasını istedi.

Yeni Şafak Gazetesi
Cunda Adası'ndaki Tarihi Yapıların Envanteri Çıkarılıyor

b>Türkiye Bilimler Akademisince (TÜBA) yürütülen Türkiye Kültür Envanteri Projesi (TÜKSEK) kapsamında, korunması gereken tarihi yapıların belirlenmesi amacıyla Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası'nın (Alibey Adası), "Kentsel Mimarlık Envanteri"nin çıkarıldığı bildirildi. Ayvalık Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında,adadaki çalışmalarını 2005 yılından bu yana sürdüren Yıldız TeknikÜniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan gönüllü çalışma grubu, tespit ettikleri 590 tarihi yapıdan 551'inin kimlik kartını çıkarırken, bu yapıların korunması için acil önlem alınmasını istedi.

YTÜ öğretim üyelerinden Dr. Uzay Yergün, Yrd. Doç. Dr. Ayten Erdem, Yrd. Doç. Dr. Rabia Özakın ve Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközenile çalışmalarda gelinen durumu değerlendirirken, adada gelenekseldokuyu oluşturan tarihi yapıları belgelemek, durum, değer ve sorunlarınıortaya koymak amacıyla gerçekleştirdikleri envanter çalışmasının 2008yılında tamamlanacağını söyledi.

Dönem dönem çeşitli öğrenci gruplarını buraya getirdiklerini belirten Yergün, "Bu projenin amacı, Cunda Adası'ndaki korunması gerekliyapıların envanterinin çıkarılması. Her yapı için nüfus kağıdı dediğimiz, yapının mimari değerlerini saptayan bir envanter fişihazırlamaktayız" dedi. Proje sonuçlarının TÜBA'ya teslim edileceğini bildiren Yergün, hazırlanacak kataloğun tüm araştırmacılara veri tabanı olacağını, ayrıcabu bilgilerin belediyeye de iletileceğini kaydetti. Yergün, şu bilgileri verdi:"Bu projeye 2005 yılının Ekim ayında başlandı ve 2008 yılının Ekimayında da bitirmeyi düşünmekteyiz. Şu anda saha çalışmalarımızı tamamlanmış bulunmakta. Büro çalışmalarımıza İstanbul'da devam edeceğiz ve 2008 yılının Temmuz ayında da bunları tamamlayacağız. Bugüne kadar 560 yapının tespiti yapıldı. Bunlar Kültür Bakanlığı Koruma Kurulutarafından tespit edilen yapılardır. Bunun haricinde yaklaşık 30 yapı dabizim tarafımızdan tespit edildi. 551 yapı için şu an envanter fişihazırlanmış durumdadır. "

http://www.yapi.com.tr/haberler/cunda-adasindaki-tarihi-yapilarin-envanteri-cikariliyor_57380.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!