Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dalyanda Moloz İsyanı

Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği, Doğa Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Bisiklet Dernekleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin 13 sulak alanından biri olan Gediz Deltası'nın Homa Dalyanı kıyılarına moloz döktüğünü iddia etti.

Yeni Asır Gazetesi
1 Dalyanda Moloz İsyanı

Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği, Doğa Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Bisiklet Dernekleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin 13 sulak alanından biri olan Gediz Deltası'nın Homa Dalyanı kıyılarına moloz döktüğünü iddia etti. Homa Dalyanı'nda basın açıklaması yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, molozların Homa Dalyanı'nın ekolojik dengesini tehlikeye attığını önü sürdüler.

Sit kapsamında

Homa Dalyanı'nın birinci derece doğal SİT alanı statüsünde olduğuna dikkat çeken Ege Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Deniz Güler, "Gediz Deltası Yönetim Planı'nda mutlak koruma alanı olan Homa Dalyanı'na moloz dökümüne, yol iyileştirme çalışmaları gerekçe gösteriliyor. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin dalyan yolunun düzeltilmesi konusunda belediyeye yaptığı başvuru moloz yığılması ile sonuçlandı. Unutulmaması gereken bir şey var ki Homa Dalyanı, su kuşlarının beslenmesi açısından önemli bir değere sahiptir. Ayrıca İzmir Körfezi'nde balık üremesi için de büyük önem taşıyor. Dalyanın bu özellikleri gözardı edilerek 2 kilometrelik doğal kum alana beton ve demir yığınlar bırakılmış" dedi.

Kaldırılsın

Deltanın, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde AB Kuş ve Habitat Direktifleri altında da Natura 2000 alanı olarak korunması gereken alanlardan biri olduğunu belirten Güler, "Dalyanın moloz artıklardan temizlenmesi konusunda belediye yetkilileri ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile iletişime geçtik. Her defasında da bir an önce molozların buradan kaldırılacağı cevabını aldık. Ancak tüm bu başvurulara rağmen dalyanın sadece 200 metrelik bölümü göstermelik olarak temizlendi. Kalan bölümün üstü kumla kapatılmaya çalışıldı" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dalyanda-moloz-isyani-_74957.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 1987 yılında Ege Üniversitesinde Eğitim-Öğretim görmek amacıyla geldiğim güzel İzmir şehrinde Homa dalyanıyla tanışma imkanım oldu. Daha sonraları Yüksek lisans, Doktora ve akademik faaliyetlerim kapsamında 10 yılı aşkın süredir o bölgede ömrüm geçti. Homa dalyanının 365 gün 24 saat yaşama imkanına sahip oldu. Sıcak, soğuk, güneşli, fırtına vb.... Moloz dökmek Dalyana zarar veriyormuş. Arkadaşlar pankart asıp basın açıklaması yapmışlar. Acaba ordakilerin kaç tanesi dalyanın hayatını biliyor acaba?... Yıl 2011 gelelim şimdiki duruma. O molozlar kaldırıldığı için artık Dalyanı denize karşı koruyacak kalkanda kalmadı. Ve dalyan sesizce hızlı bir şekilde yok oluyor. Molozlar olmayınca deniz ile bütünleşiyor. Dalyan olmayınca kuş cennetinin besin kaynağıda olmayacak. Ve kuş cenneti de elveda diyecek. Bizler bilmeden yargısız infazla çok güzel işler yapıyoruz. Aferim size sözde çevreciler. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!