Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Danıştay Yaz Saati Uygulamasının Yıllık Bilançosunu Açıkladı

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı sonrası yeniden tartışılan yaz saati uygulamasının yıllık bilançosu açıklandı. Buna göre uygulama ile faturada 540 ila 801 milyon tl tasarruf sağlandı. 2 milyar dolarlık potansiyel yatırımdan kurtardı. Ayrıca anlık tüketim rekoruna bağlı kesinti ve yüksek fiyat riski azaldı.

yapi.com.tr
Danıştay Yaz Saati Uygulamasının Yıllık Bilançosunu Açıkladı

Tartışılan sürekli yaz saati uygulaması bir yılını doldurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi de uygulamanın sonuçlarını raporlaştırarak Enerji Bakanlığı'na sundu. İTÜ heyeti, yaz saati uygulamasının etkili olduğu saatlerdeki elektrik tüketimini bir yıl önceki yılın aynı dönemindeki tüketimler ile gün gün karşılaştırdı. Sonuç olarak elektrik tüketiminde sağlanan toplam tasarruf değerinin 1 milyon 300 bin megawaat saati aştığı hesaplandı. Bu tasarrufun ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için 540 milyon TL ve üç zamanlı tarifeler için 801 milyon TL'ye tekabül ediyor.

Raporda, kış aylarında iş dönüşünün karanlık saatlere denk gelmesinin özellikle 17:00-22:00 saatleri arasında aşırı tüketime sebep olduğuna dikkat çekildi. Sürekli yaz saati uygulamasında havaların geç kararması ile bu saatlerdeki yoğun tüketim de azalmış olduğu vurgulandı. Uzmanlara göre, böylece gün içi piyasada fiyatların artması da engellenmiş oldu.

Rapora göre, bu tasarruf ile ayrıca, akşam saatlerinde güç sisteminin hareket kabiliyeti önemli oranda arttı. Elektrik tüketiminin bir iki yıl içinde geleceği seviye göz önüne alındığında, talebi karşılamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık santral yatırımı zorunluluğunun da önüne geçildi.

Raporda, okula giden çocukların sabah gün ağarmadan yola çıkmasına yönelik şikayetlere de değinildi. Özellikle batıdaki büyük şehirlerde bu durumun göz önüne alınarak okul başlangıç saatlerinde valilikler aracılığı ile düzenlemeye gidildiği, böylece sorunun çözüldüğü savunuldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/danistay-yaz-saati-uygulamasinin-yillik-bilancosunu-acikladi_161748.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!