Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Darbeciler "Biz de Müslüman'ız" Demek için Kocatepe'yi Bitirdiler

93 yaşındaki yüksek mimar Ziya Payzın, 20 yılı aşkın bir sürede güç bela bitirilebilen TBMM ve Kocatepe Camii inşaatlarının her safhasında çalışmış. Adnan Menderes'in de aralarında bulunduğu çok sayıdaki devlet adamının evlerini de projelendiren Payzın'ı Ayvalık'ta tatil yaparken bulduk ve hayat hikâyesini dinledik.

Zaman Pazar
Darbeciler "Biz de Müslüman'ız" Demek için Kocatepe'yi Bitirdiler

br />
Rahmi Koç, cami yaptırma derneğinin üyesiydi

Adnan Menderes, Ankara'ya yakışır bir cami yapmak için kolları sıvar. 1956'da arsanın yeri belirlenir ve bir dernek kurulur. Rahmi Koç'un da aralarında bulunduğu dernek üyeleri, inşaatı bir an önce bitirmek için çalışmalara başlar. Yıllar ilerledikçe devrin siyasi atmosferi, ülkeyi dönüşü olmayan bir yöne doğru sürükler. Takvimler 27 Mayıs 1960'ı gösterdiğinde artık çok geçtir. Menderes, not defterindeki onlarca projeyle birlikte idam edilir. Kocatepe Camii de bu hüzün dolu hikâyeden nasibini alır. 1967'de tekrar harekete geçilir. Yarışmalar sonrasında mimarlar belirlenir. Cami derneği, Ziya Payzın'ın tecrübelerinden de faydalanmak ister. Payzın, Menderes'e vefa borcunu ödemek için teklifi kabul eder. Dönemin üst düzey rütbeli askerleri de inşaatla yakından ilgilenir. Askerlerin cami inşaatıyla bu kadar yakından ilgilenmesini 'samimiyetsizlik' olarak değerlendiren Ziya Payzın, "Darbeyi yapanlar, 'biz de Müslüman'ız' mesajı vermeye çalışıyordu. Adnan Menderes, caminin tamamlanmasını her şeyden çok arzuluyordu. Cuntacılar, Menderes'in bu isteğini yerine getirerek bir anlamda diyet ödediler." diyor.

***

"Menderes, bir telefonla Türkiye'nin itibarını kurtardı"

1957'de Ankara'da düzenlenecek Bağdat Paktı toplantısı, devlet yetkililerini telaşlandırır. Birkaç ay sonra dünyanın farklı ülkelerinden gelecek önemli isimler için bir toplantı salonu bulunamamıştır. Eski Meclis binası yetersizdir, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi'nin salonu incelenir. Buradan da umduğunu bulamayan toplantı komitesi, çaresizce inşaatı süren bugünkü Meclis binasının yolunu tutar. Bina, bitmek üzeredir ama kazanlar takılmadığı için ısınma sorunu vardır. İsviçre, Türkiye'ye güvenmediği için kazanları yollamaz. 300 bin doları peşin ister. Merkez Bankası da tatildedir. Ziya Payzın, kendisini ziyarete gelen yetkililere, "31 Ağustos akşamına kadar kazanların parasını İsviçre'ye transfer ederseniz bütün sorumluluk bana ait. Toplantı gününe kadar salonu hazırlarım ama para bir gün geciktirilirse hiçbir şeye karışmam." der. Bakanlık yetkilileri, sinirlenerek, "Salon yetişmezse devlet ne hale düşer, bakanlığımız ne olur, ya sen ne olursun hiç düşündün mü?" şeklinde tavırlarını ortaya koyar. Mesele, Adnan Menderes'in kulağına gider. Başbakan hemen telefonuna sarılır ve tatilde olan Merkez Bankası'nı açtırır. Para, aynı gün İsviçreli firmanın hesabına yatırılır. Kalorifer kazanı haftalar sonra Ankara'ya ulaşır ve binaya yerleştirilir. Toplantıya saatler kala ilk ısıtma denemeleri başarıyla yapılır.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/darbeciler-biz-de-muslumaniz-demek-icin-kocatepeyi-bitirdiler_88557.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!