Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DASK Kalkıyor mu?

Yıkılan konutların zararının hazineden karşılanmaması için zorunlu deprem sigortası çıkaran hükümet, sistem işlemeyince depremlerde yıkılan evleri yen

CNN Türk
DASK Kalkıyor mu?

ıkılan konutların zararının hazineden karşılanmaması için zorunlu deprem sigortası çıkaran hükümet, sistem işlemeyince depremlerde yıkılan evleri yeniden yapmak için harekete geçti.

Hakkari'deki depremde zarar görenler için çıkarılan yasanın kapsamı genişletildi. Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, tüm şehir merkezlerinde deprem konutları yapmak için yetki aldı.

Zorunlu deprem sigortasının amacına ulaşmadığını vurgulayan Ergezen, “geçtiğimiz gün Hakkari’ye gittiğimizde kaç vatandaşın evi sigortalı diye sorduk. Koskoca Hakkari’de 262 kişi sigorta yaptırmış. 'Yıkılan evlerde sigortalı olan var mı?' diye sorduk hiç yok. Çünkü sigorta gidip sağlam evleri sigorta ediyor, yıkılacak olanları etmiyor. Briketten yapılan evleri niye sigorta etsin, sigortalı evlerde çatlak bile yok” dedi.

Hükümet zorunlu deprem sigortasının yürümediğini düşünüyor. Sakarya ve düzce depremlerinin ardından oluşturulan sigorta sistemi bayındırlık bakanına göre sadece sağlam evler için işliyor.

Deprem konutu yapmaya devam
Tartışma yaratan tasarı Hakkari depreminden sonra evi yıkılanlara Bayındırlık Bakanlığı’nın kalıcı konut yaptırması için hazırlanmıştı. Daha sonra Bingöl ve Erzurum'da da depremden zarar görenlerin bu düzenlemeden yararlanması öngörüldü. Ama son anda komisyonda kapsam genişletildi.

Bakan'a göre işlemeyen sigorta sistemi nedeniyle mağduriyetlerin engellenebilmesi için tüm şehir merkezleri tasarıya dahil edildi. Yani deprem sigortasına ilişkin yasa değişinceye kadar devlet deprem konutu yapmaya devam edecek. Depremde yıkılan evlerin maliyetini sigorta yaptırmayan evsahipleri değil devlet üstelenecek.

Ergezen medyayı eleştirdi
Düzenlemenin kabul edildiği komisyonda bakanlığın yaptırdığı deprem evleri de tartışıldı. Bingöl'de yaptırılan kalıcı konutlara ilişkin haberlerin medya tarafından büyütüldüğünü iddia eden Zeki Ergezen aynı yerde inceleme yapan CHP'lilere de yanıt verdi. Bakan Zeki Ergezen’e göre deprem konutlarında sorun yok, sadece çatılar akıyor ve bu da işçilik hatasından kaynaklanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dask-kalkiyor-mu_24254.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!