Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Defineciler Tarihi Coğrafyamızı Mahvediyor

VİZE’nin Kıyıköyü’ne (Midye) gittiğinizde ve beldenin hemen kıyısında orman içinde MS 6-8 yy’dan kalma (Bizans) Aya Nikola Manastırı’nın halini gördüğünüzde yüreğiniz parçalanıyor.

Hürriyet



br/> VİZE’nin Kıyıköyü’ne (Midye) gittiğinizde ve beldenin hemen kıyısında orman içinde MS 6-8 yy’dan kalma (Bizans) Aya Nikola Manastırı’nın halini gördüğünüzde yüreğiniz parçalanıyor.

Bu kadar değer bilmez bir toplum muyuz? Her şeyi yağmalanmış, sadece bir taş yığını altında kalmış. Geçmişte papazların dış saldırılara karşı barınma ve ibadet yeri olarak yapılan manastırın bir Fransız seyyahın çizimindeki dış halini bugün tanıyamıyorsunuz. Arkeologlar, acilen restorasyondan geçirilerek aydınlatılması gerektiğini söylüyor.

Kıyıköy Belediye Başkanı İsmail Gök, ‘Biz de kahroluyoruz, definecilerden koruyamıyoruz’ diyor.

Eski bir Rum köyü Kıyıköy... Mübadelede Rumlar gitmiş; yerlerine Selanikliler iskan edilmiş.

‘İyi ki Çorlu ve Vize Belediyeleri var da, altyapı hizmetlerinde yardım ediyorlar’ diyor Gök... Kışın 2.500, yazın 5.000 oluyormuş nüfusu.. Belediyede kendisi dahil 12 kişilik kadrosu varmış.

Turistik otel yapımı için bazı yatırımcıların Kıyıköy’e geldiklerini söylüyor. İç taraflara doğru orman içindeki derelerin suyu İSKİ tarafından Terkos’a akıtılıyor. İSKİ İstanbulluları uyarmalı, çünkü burada da su sıkıntısı var. Buradaki 7 balık çiftliği -4’ü kapanmış- su sıkıntısı çekiyor.

DOĞALGAZ ORMANLARI KURTARDI

Orman köyü Balkaya’nın muhtarı Adem Çetin, temiz pak giyinmiş. Yaşı 80’i geçen iki dayısını bizle tanıştırıyor. ‘Gençler iş bulabilmek için İstanbul’a gidiyorlar artık. 10 yıl kadar önce böyle değildi; Çerkezköy’teki tekstil fabrikalarına işçi olabilmek kolaydı.’ diyor.

Çaylar geliyor... Muhtar devam ediyor:

‘Bizlerin aileleri 1912’lerde Bosna’dan gelmiş. 104 hane, 500 nüfusluyuz, 27 traktörümüz var...

Bu yollardaki odunlar ne?

- Orman Bakanlığı’nın orman köylüsüne tahsisidir. Ancak orman köyü olmanın yararı da yok. Çünkü satamıyoruz.

Neden?

- Doğalgaz bizi öldürdü. Hatlar genişledikçe odun kullanımı azalıyor. Artık odunu bazı fırıncı, kebapçı ve pideci dükkanları yakıyor.

Geliriniz nedir?

- Orman idaresinin kişi başına tahsisi 15 ton, tonu 50 milyondan çarp... 750 milyonla bir yıl geçin! Ekebileceğimiz tarım alanımız yok. Odunu bırakıp hayvancılığa döneceğiz.

22 KM’DE CEVİZ

Kaymakam Tuncay Sonel söze giriyor:

‘Köylümüz için hayvancılık koyunculuk, arıcılık, seracılık projelerimiz var ama başvurmuyorlar.’

Dünkü başlığımızda yer alan ‘Gülümseyiniz, Vize’desiniz’ sloganından sonra Vize’nin ünlü ıhlamuru için de bir slogan bulmuş:

‘Çayı Rize’de, ıhlamuru Vize’de içeceksiniz.’

Kaymakam Sonel genç, sempatik ve de çalışkan. Hemen yaptıklarını anlatan resimli bir dosya verdi. İlginç projeleri hayata geçirmiş: Kızamık aşısına katılımı yükseltmek için ‘Yaptır aşını, al oyuncağını’ kampanyasında 2100 çocuğa oyuncak dağıtmış; ilçede yaşayan 81 yaş ve üstündekileri sağlık kontrolüne almış. Orman içi köy yollarından geçerken sanki Avrupa’dasınız... Yolun su kanalları temizlenmiş; bir çöp bile yok. Orman yolları bulvar havasında. Ağaç ve bitki kesimini ona göre yapıyorlarmış. Ekipler yol kenarına atılmış çöpleri sürekli topluyorlarmış.

Bizi, Pınarhisar ve Kırklareli yollarına götürdü; 22 km’lik yol boyunca ceviz ağaçları ekili. ‘Bu Kırklareli Valisi İsmet Metin’in projesidir; her ilçede uygulanıyor, tümü 140 km tutuyor’ diyor. Turizm Geliştirme Vakfı’ndan franbuaz ve böğürtlen fidesi dağıtmış. Kırklareli Valisi, çalışkanlığından ötürü kendisine ‘Vali Yardımcısı’ görevini vermiş.

Kaymakam 4. görev yılına girmiş, Vizeliler kendisini bırakırlar mı bilemeyiz.


http://www.yapi.com.tr/haberler/defineciler-tarihi-cografyamizi-mahvediyor_28608.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!