Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Definecilerin Tahrip Ettiği Kilise Restore Edilecek

Kayseri'deki 183 yıllık Yanartaş Rum Kilisesi, defineciler tarafından tahrip edildi. Tarihi kilisenin mülkiyetini alan Melikgazi Belediyesi'nce turizme kazandırılması için restore edilmesi kararı alındı.

yapi.com.tr
Definecilerin Tahrip Ettiği Kilise Restore Edilecek

Melikgazi ilçesine bağlı Kayabağ Mahallesi´nde 1837 yılında inşa edilen Yanartaş Rum Kilisesi, 1923’teki mübadele sonrası kullanılmadı. Geçen süreçte, bakımsızlık nedeniyle tarihi kilisenin içinde bulunan taşlar yıkıldı. Rum kilisesi, bu süreçte birçok kez de defineciler tarafından tahrip edildi.

Kimliği belirsiz kişiler ise kilisenin içine sprey boyalarla yazılar yazarak, zarar verdi. Melikgazi Belediyesi, bazı freskleri hasar görmeyen kilisede onarım çalışması yapmak için mülkiyetini hazineden devraldı. Kilisenin onarımı için ilerleyen günlerde çalışmalar başlayacak.

Hürriyet’te yer alan DHA kaynaklı habere göre; Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, ilçenin birçok kırsal mahallesinde çok fazla sayıda tarihi eserin bulunduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: “Ağırnas, Büyükbürüngüz, Kayabağ ve Bağpınar mahallelerimizde eskiden çok fazla kullanılan tarihi eser niteliğine sahip sivil mimari örnekleri var. Kayabağ Mahallesi’nde bulunan Yanartaş Kilisesi de bunlardan bir tanesi. Geçmiş yıllarda bu tarihi yapılar çok yoğun kullanılmış ama nüfus olmayınca kullanılmamış.

Kilise maalesef birçok ilde olduğu gibi define avcılarının ilgi odağı olmuş ve kilisenin ortasını kazmışlar. Burası hazineye ait bir yerken biz yaptığımız görüşme ve yazışmalar sonucunda kilisenin tahsisini aldık. Tarihi kiliseyi temizleyerek restore edeceğiz. Kilisenin Koramaz Vadisi´ne yakın olması nedeniyle projelerimizi daha geniş kapsamlı yapacağız.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/definecilerin-tahrip-ettigi-kilise-restore-edilecek_181332.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!