Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Değirmenin Suyu' Artık Denizden Geliyor

Küresel ısınma nedeniyle su sorunu yaşanan konutlarda ters osmos sistemiyle deniz suyunun arıtılmasına başlandı Özellikle deniz kenarındaki yazlık konutlar için tercih edilen arıtma sisteminin fiyatı 150 bin Euro civarında..

Sabah Emlak



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\55935.jpg" hspace=5 vspace=5>


Küresel ısınmanın özellikle son aylarda Türkiye'nin dört bir yanında kendini göstermesi, pek çok şehirde ev ve işyerlerine su verilememesi, inşaat sektörünü de harekete geçirdi. Yaklaşık 10 yıldır kimi inşaat projelerinde kullanılan deniz suyu arıtma sistemleri bugün daha da önem kazanırken özellikle Ege ve Akdeniz gibi denize yakın bölgelerde, arıtma sistemlerinin kullanım oranları arttı. İstanbul'da yine su kaynaklarına yakın kimi projelerde kullanılan sistemin yaklaşık 20 konutluk bir site için maliyeti, 150 bin Euro civarında.

Ters osmos yöntemi kullanılıyor
Şebeke sularının arıtılarak içme suyu haline getirilmesi, Türkiye'nin uzun yıllardır gündeminde yer alıyor. Ters osmos sistemi ile tuzlu deniz suyunun, kullanma suyu haline getirilmesinde ise, arıtılacak su denizden veya sahil kuyularından temin edilerek ön filtrasyondan geçiriliyor. Filtre edilen su özel pompalar vasıtasıyla basınçlandırılarak yarı geçirgen bir zar olan membranlara verilirken membranlar, sudaki tuz ve mineralleri tutarak ve saf suyu geçirerek arıtılmış su elde edilmesini sağlıyor. CRS Su Arıtma Sistemleri Proje Sorumlusu Mustafa Genç'in de dile getirdiği gibi osmos sistemi Türkiye'de 10 yıldır kullanılıyor. Fakat Genç'e göre kullanım oranları son üç dört yıl içinde büyük artış göstermiş. Tuzlu suda kullanılan filtrelerin, şebeke suyunu içme suyuna çeviren sistemlerde yer alan filtrelerden farklı olduğunu dile getiren Genç, "Bu filtrenin 6 ay, 1 yıl içinde değiştirilmesi gerekir" diye konuştu. Genç, Türkiye'de deniz suyunu arıtma konusunda şu ana kadar 15 civarında tesis kurduklarını, bunların içinde oteller villalar ile küçük işletmelerin yer aldığını dile getirdi.

Litresi 70 sent
Deniz suyunun arıtılmasıyla elde edilen tatlı su, küresel ısınmaya karşı bir çözüm olarak gösterilirken, bazı tesislerin güneş enerjisi ile çalışabilmesi, enerji tasarrufu açısından da önemli bir avantaj sağlıyor. Tesislerin ömrünün 15-20 yıl arasında değiştiği belirtilen deniz suyu arıtma sistemlerinde bireysel olarak işletilen tesiste bir litre suyun maliyetinin 70 sent olduğu belirtiliyor.

Emlak ve turizm sektöründe artış

Deniz suyu arıtma sistemlerinin Türkiye'nin güney bölgelerinde ve KKTC'de, özellikle turizm ve emlak sektöründe uygulandığını ifade eden Aquamatch Türkiye Pazarlama ve Satış Müdürü Cem Gökmen, "Küresel ısınmanın gündeme geldiği son 1.5 yıldır bu konuda ciddi talep artışı gözüküyor. Bu talep artışı özellikle gayrimenkul, turizm sektörlerinde ve hatta endüstriyel kullanımlarda kendini gösteriyor. Turizm ve konut sektörlerinde alternatif su kaynaklarının pahalı olması, ağır endüstride şebeke ve diğer su kaynaklarının global ısınma nedeniyle yaşanan kuraklığa bağlı olarak istenen miktarda sağlanamaması, sektörleri deniz suyu arıtmaya yönlendiriyor" dedi. Gökmen, ters osmos teknolojisi kullanılarak günde 1 metreküp ila 1 milyon metreküp suyun arıtılmasının mümkün olduğunu söyledi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/degirmenin-suyu-artik-denizden-geliyor_55935.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!