Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Değişen Yaşam Stili Konut Projelerini Şekillendiriyor

Çocukluk yıllarında, mahalle aralarını futbol, saklambaç, çelik çomak oynayıp topaç çevirdikleri oyun sahası olarak kullanan orta yaş grubunun günümüzdeki trafik yoğunluğu, gürültü kirliliği, nüfus artışı ile aile fertlerinin olası saldırılara maruz kalma gibi korkularının, müteahhitlerin konut projelerini şekillendirdiği bildirildi.

yapi.com.tr / AA
Değişen Yaşam Stili Konut Projelerini Şekillendiriyor

Adana Ticaret Odası (ATO) İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, büyük kentlerdeki nüfus yoğunluğuna paralel olarak ihtiyaç duyulan konut inşasının, günün şartlarına göre düzenlemeler yapılarak farklı boyut kazanmaya başladığını söyledi.

Günümüzde, insanın ailesiyle birlikte daha rahat bir yaşam sürdürebilmesi için sadece modern teknolojinin olanaklarının kullanıldığı donatılara sahip binalar değil, aynı zamanda rahat ve huzur ortamı bulabilecekleri siteleri tercih etmeye başladığını bildiren Avcı, güvenliğin de bu taleplerin ilk sırasında yer alığını kaydetti.

Avcı, çocukluk yıllarında mahalle aralarını oyun alanı olarak kullanan günümüzdeki orta yaş grubunun, şimdi tercihini her türlü sosyal donatıya sahip sitelerden yana kullandığını veya şartlarını bu doğrultuda zorladığını belirterek, ''Artık yaşam tarzı değişiyor. insanlar köşebaşındaki her hangi bir binadan değil, içerisinde sosyal donatı alanları olan sitelerden daire almak istiyor. Çünkü geçmiş yıllarda kentler bu kadar kalabalık değildi, herkes mahallede bir birini tanır, bir birinin çocuğuna göz kulak olurdu. Art niyetli insanlar bulunmazdı'' dedi.

Günümüzde trafik yoğunluğu, gürültü kirliliği, nüfus artışı gibi nedenler ile aile fertlerinin olası saldırılara maruz kalma gibi korkularının, müteahhitlerin konut projelerini şekillendirdiğini anlatan Avcı, şöyle konuştu:

''Şimdi müteahhitler, gelen taleplere göre eski mahalle kültürünün yaşanabileceği projelere imza atmaya başladı. Yani yeni bir yaşam stili oluşmaya başladı. Konut sahibi olmak isteyen insanlar, saydığımız bu sebeplerden dolayı, kaliteli, konforlu, estetik özellikte, güvenlik kamerası gibi teknolojik donatılara sahip, yüzme havuzları, futbol, voleybol ve tenis sahalarının bulunduğu sitelere yöneliyor. Bu tarzda projelendirilen siteler hem çocukların babalarının eski günlerinde oynadığı oyunları oynayabileceği, hem de site sakinlerinin iş ve günlük yaşam stresinden uzaklaştırabilecek yapıda oluyor.''

Piyasa hareketli

Avcı, ikinci el ve yeni konut satışlarında, seçimden sonra faiz oranlarında 'artış olur' endişesiyle hareketlilik yaşandığını söyledi.

Konut satışlarındaki rakamın, arsanın bulunduğu semt, yapı maliyeti artışı, ruhsat harçları, projelendirme, yapı denetim ve pazarlama giderleri gibi kalemlere göre belirlendiğini anlatan Avcı, ''Tabi burada maliyeti belirleyen en önemli unsur arsa. Arsa üretimi istenilen düzeyde değil. Böyle olunca arsa sahipleri yüzde 40 ve 50'den aşağıya vermiyor. Arsa çok kıymetli ve asıl maliyet unsuru da bu. Artık daire fiyatı denince sadece demir, çimento ve işçilik maliyeti olarak algılanmamalı'' diye konuştu.

Avcı, ikinci el konutların metrekare fiyatlarının ortalama bin TL'yi bulduğunu, ancak sıfır daireler için rakam vermenin doğru olmayacağını belirterek şunları kaydetti:

''Yeni dairelerde satış fiyatları projenin içeriğine göre değişiyor. Örneğin orta sınıfa hitabeden binalardaki daire fiyatları ile katlarında havuz olduğu söylenen projelerdeki dairelerde rakamlar çok farklı. Bu tip dairelere alım gücü yetmeyenler, ikinci el konutlara yöneliyor. Yani hem ikinci el de, hem de yeni daire satışlarında hareketlilik var. Bu da sektör açısından iyi bir gelişme.''

ETİKETLER: kurum kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/degisen-yasam-stili-konut-projelerini-sekillendiriyor_87447.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!