Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demir Çelik Sektörünün Kalbi İzmir'de Atıyor

Geçen yıl Türkiye'ye 8 milyar doların üzerinde döviz kazandıran ve her yıl ihracatını katlayan demir çelik sektörünün kalbi İzmir'de atıyor. Türkiye'de 10 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle, üretimin dörtte birini tek başına gerçekleştiren İzmir, bu yıl 2 milyar doları geçmesi beklenen ihracat rakamıyla da sektörün gözde şehri oldu.

Yeni Asır Gazetesi
Demir Çelik Sektörünün Kalbi İzmir'de Atıyor

Geçen yıl Türkiye'ye 8 milyar doların üzerinde döviz kazandıran ve her yıl ihracatını katlayan demir çelik sektörünün kalbi İzmir'de atıyor. Türkiye'de 10 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle, üretimin dörtte birini tek başına gerçekleştiren İzmir, bu yıl 2 milyar doları geçmesi beklenen ihracat rakamıyla da sektörün gözde şehri oldu. Kent, yeni yatırımlarla sektördeki payını artırırken, İzmir Demir Çelik başta olmak üzere Kar-Demir, Dört Yıldız ve Ege Çelik firmaları da üretim kapasitelerini yükseltmek için yatırımlarını sürdürüyor. İzmir ark ocaklı demir çelik üretiminin de yüzde 40'ını tek başına karşılarken, eski Metaş fabrikasını ayağa kaldırarak üretim yapan Cer Çelik dışındaki firmalar Aliağa Ağır Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteriyor.

Çoğu Aliağa'da

Türkiye'de 30'a yakın firmanın, 11'i İzmir'de üretim gerçekleştirirken, İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'nin en büyük 500 firması arasında da İzmir'de üretim yapan 5 firma yer alıyor. Aliağa bölgesinde bir çok firmanın kendine ait özel limanı bulunurken, firmalar bu limanlar aracılığıyla hurda demir getirip, mamül demir olarak başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye ihracat yapıyor. 10 milyon tonun üzerinde kapasiteye sahip fabrikalarda 6 bine yakın kişiye istihdam sağlanırken, firmaların yeni yatırımları ile çalışan sayısının daha da artacağı belirtiliyor. En fazla istihdamı bin 320 kişi ile Habaş firması gerçekleştirirken bu firma Türkiye'nin en büyük 500 firması arasında da 13. sırada yer alıyor.

Yatırım durmuyor

Bölgede faaliyet gösterip Ege'nin en büyük 100 firması arasına giren 9 çelik firmasının toplam üretimden satış rakamı 4.5 milyar YTL'ye ulaştı. Firmaların hemen hemen tamamı ihracattan kazandıkları parayı tesislerini büyütmeye ve modernleştirmeye harcıyor.  Halen bölgede İzmir Demir Çelik (İDÇ) kapasite artışı ve modernizasyon çalışması yaparken, Kar-Demir yeni bir haddehane daha kuruyor. Dört Yıldız Çelik, 350 bin ton olan yıllık üretim kapasitesini 750-800 bin tona çıkarmak için yatırımını sürdürürken, Ege Çelik de kapasite artışına gidiyor.

İzmir'de Özkan Demir Çelik ve Kocaer Haddecilik firmaları da ark ocağı kurma izni alırken, yatırıma kısa süre içinde başlamaları bekleniyor. İzmir'de üretimden çekilen Metaş'ı alarak üretime kazandıran Cer Çelik ise, sektördeki yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Aliağa'da 1980'li yıllarda üretime başlayan haddehaneler, 1990'lı yıllarda artan demir çelik tesisi yatırımları ile bugün bu alanda faaliyet gösteren Türkiye'nin dev kuruluşları ile rekabet ediyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/demir-celik-sektorunun-kalbi-izmirde-atiyor_63684.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!