Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Demre'de 16 Asırlık Sinagog

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında Antalya'nın Demre İlçesi'nde başlanan 'Myra ve Limanı Andriake' kazılarında büyük heyecan. Bölgede ilk kez M.S. 5.yy'a ait olduğu sanılan sinagog kalıntıları bulunurken, Yahudi varlığına ilişkin izlere rastlandı. Bizans dönemi dinsel ve sosyal yapılanması

Akşam Gazetesi
Demre'de 16 Asırlık Sinagog

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Akdeniz Üniversitesi adına Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında Antalya'nın Demre İlçesi'nde başlanan 'Myra ve Limanı Andriake' kazılarında büyük heyecan. Bölgede ilk kez M.S. 5.yy'a ait olduğu sanılan sinagog kalıntıları bulunurken, Yahudi varlığına ilişkin izlere rastlandı.

Bizans dönemi dinsel ve sosyal yapılanması üzerine çok önemli bir keşif olarak kabul edilen bulgular, Doğu Roma İmparatorluğu içindeki Musevi varlığının ve durumunun anlaşılması açısından büyük tarihsel önem taşıyor.

Büyük ilgi görecek

Keşfin yapıldığı bölge olan Demre, Hıristiyanlığın en önemli figürlerinden biri Aziz Nikolaus'un (Noel Baba) doğduğu ve ana kilisesinin kurulduğu bir yer olarak biliniyor. Yeni bulunan sinagog ile Apollon'dan İslamiyet'e kadar kesintisiz dinler tarihi zincirindeki eksik halka olan Musevilik de eklenmiş sayılıyor.

Prof. Çelik, Yahudilerin antik çağlarda da dışlanan, baskı gören bu nedenle de kimliklerini açıklamayan bir topluluk olduğunu belirterek, Anadolu'nun Roma, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde Yahudilere kucak açtığını söyledi. Buldukları Sinagogun Roma döneminde Hıristiyanlığın baskın olduğu 5.yy'da inşa edildiğini kaydeden Çelik, "Bu bugüne kadarki mevcut bilgileri değiştiriyor. Bugüne kadar böyle bir bulgu yoktu" dedi.

Prof. Çelik, Demre'nin Antalya'nın en çok turist alan yeri olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Demre Hıristiyanlık açısından dinsel bir merkez. Bu sinagog ile Yahudiler için de aynı konuma gelebilir. Amerikalı turistler buraya gelmek istiyor. Kudüs ve New York'taki bilim adamlarından mektuplar alıyorum. Dünya kamuoyunda ses getiren bu keşif, Türk turizmine önemli bir ivme kazandıracak" dedi.

Gelişmenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki 'one minute çıkışı'yla yüzde 70 oranında azalan İsrailli turist sayısını yeniden artırması bekleniyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/demrede-16-asirlik-sinagog_72144.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!