Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Denetimsiz Olarak Satılan Elektrikli Isıtıcıların Kullanımı Can Alıyor"

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Ankara Altındağ'da yangının çıktığı binada incelemelerde bulunarak, yangın facialarının tekrar yaşanmaması için yapılmasını gerekenlere dikkat çekti.

yapi.com.tr
"Denetimsiz Olarak Satılan Elektrikli Isıtıcıların Kullanımı Can Alıyor"

"Ankara’nın Altındağ İlçesi Karapürçek Mahallesi’nde 01 Ocak 2019 günü gerçekleşen ve elektrikli ısıtıcıdan kaynaklandığı düşünülen yangında 4 kişi hayatını kaybederken 8 kişi de yaralandı.

Ekonomik krizin yoğun olarak hissedildiği, şişkin doğalgaz faturalarıyla karşı karşıya kalınan bu dönemde havaların da soğuması ile beraber elektrikli ısıtıcı kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve halk arasında “merdiven altı” olarak tabir edilen kalitesiz elektrikli ısıtıcılardan meydana gelen yangınlarda yurttaşlarımız ne yazık ki yaşamını yitirmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi teknik görevlileri tarafından yangının çıktığı evde ve bina girişinde yapılan teknik inceleme sonucu yangının bina elektrik tesisatından kaynaklanmadığı, dış bir etkenden (ısıtıcı soba) kaynaklı bir yangın olma ihtimalinin güçlü olduğu kanaatine varılmıştır.

Ne yazık ki bazı elektrikli ısıtıcılarda devrilme sonucu enerjiyi kesecek switch (anahtar) tertibatı olmaması nedeniyle meydana gelen yangınlar büyük facialara yol açmaktadır.

Yüksek akım çeken elektrikli ısıtıcıların uzatma kabloları ile kullanılması da büyük risk taşımakta, marketlerden bile kolayca alınabilen ucuz uzatma kablolu çoklu prizlerin standart dışı üretimi büyük tehlikeler taşımaktadır. Isıtıcıların çektiği akıma uygun olmayan kablo kesiti ve priz düzenekleri ısınarak yangın tehlikesi yaratabilmektedir.

Yapıların eskidikçe elektrik tesisatlarının da eskidiği, gün geçtikte gündelik yaşamımızda kullandığımız elektrikli araçların çoğalması yüzünden tesisatların yetersiz kaldığı, bu yüzden de yangınlara davetiye çıkartmak anlamına geldiği göz ardı edilmemelidir. Bu yüzden bina tesisatları yetkililer tarafından periyodik olarak denetlenerek elektrik tesisatından kaynaklı olası yangın riskleri azaltılmalıdır.

Karapürçek Mahallesi’nde yaşanan facianın bir kez daha yaşanmaması için;

- Devrilme karşısında elektrik enerjisinin kesilmesine yol açan switch tertibatının bulunduğu elektrikli ısıtıcılar tercih edilmeli,

- Elektrikli ısıtıcılar düz bir zemine yerleştirilmeli,

- Elektrikli ısıtıcıların yakınında yangına sebep olacak tutuşmaya elverişli malzemeler bulunmamalı, elektrikli ısıtıcıların kablolarında erime, kararma, şekil bozukluğu vb. sorunlar görüldüğünde kesinlikle kullanılmamalı,

- Ucuz, tehlike saçan uzatma kabloları tercih edilmemeli,

- Kamu güvenliği için yangınlara sebep verme ihtimali bulunan, dayanıksız, devrilme sonucu enerjiyi kesecek switch tertibatı bulunmayan, uygun kesitte kablo kullanılmayan elektrikli ısıtıcıların üretimi ve satışı devlet tarafından ciddi bir şekilde denetlenmelidir.

Bununla birlikte yurt dışından ithal edilen bu tür malzeme ve cihazların CE Belgesi kapsamında, 2014/35/AB Alçak Gerilim Yönetmeliği, 2014/30/AB Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği ve TS EN 60335-2-30 standartlara uygunluğu denetlenmeli, uygun olmayan malzeme ve cihazların kullanımı kesinlikle engellenmelidir.

Tüketicinin de ürün tercihini yaparken bu bilinçle davranması ölüm ve yaralanmalı kazaların azalmasını sağlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız." 

http://www.yapi.com.tr/haberler/denetimsiz-olarak-satilan-elektrikli-isiticilarin-kullanimi-can-aliyor_176934.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!