Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Yangın Açıklaması

Ankara Mobilyacılar Sitesi'nde çıkan yangın için olay yerinde incelemelerde bulunan EMO, konu hakkında hazırladığı ön raporu paylaştı.

yapi.com.tr
Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Yangın Açıklaması

TMMOB EMO (Elektrik Mühendisleri Odası) Ankara Şubesi tarafından Siteler'de faaliyet gösteren 4 katlı mobilya binasında çıkan yangınla ilgili olarak çıplak gözle yapılan inceleme sonucu hazırlanan ön raporda, konutlardan çevrilme iş yerlerindeki elektrik panolarında kaçak akım rölesinin olmadığı, havalandırma bacalarının, yangın merdivenlerinin bulunmadığı saptandı.

Siteler'deki Elektrik Tesisatları Vakit Kaybetmeden Yenilenmeli!
"16.01.2019 tarihinde akşam saatlerinde Altındağ ilçesi, Ulubey Mahallesi'nde bulunan mobilyacılar sitesinde faaliyet gösteren 4 katlı mobilya fabrikasında çıkan yangında Suriyeli 5 kişi hayatını kaybetmiştir. 17.01.2019 tarihinde saat:11.00'de olay yerine gidildiğinde adli makamların incelemesinin devam etmesi nedeniyle olay mahalline girilememiştir. Olay yerinde, kaza anında içeride bulunan itfaiyeciler tarafından kurtarılan kişilerle ve çevredekilerle yapılan görüşmede; yangının meydana geldiği binanın içinin kauçuk ile dolu hangara benzer, büyük bir yer olduğu, bu binanın ikinci katında insanların elektrik sobası ile ısınırken elektrik kablosunun alev alması sonucu kauçukların tutuştuğu ve zehirli gazın etrafa yayıldığı ifade edilmiştir.

Olay yeri ve çevresindeki binalarda yaptığımız incelemelerde de, havalandırma bacalarının olmadığı, yangın merdivenin bulunmadığı, elektrik tesisatlarının çok eski ve kötü durumda olduğu, panolarda kaçak akım rölesinin bulunmadığı, kablo bağlantılarının çıplak olduğu, halen eski tip tel sargılı porselen sigortaların kullanıldığı, bu sigortalarda olması gerekenden fazla tel sarılarak akım değerlerinin yükseltildiği gözlemlenmiştir. Mobilya üretiminde kullanılan makineler termik şalterler kullanılarak koruma altına alınmış olsa da, aynı tesisatın ısınma ve benzeri amaçlarla kullanılan kısımlarında koruma cihazları kullanılmamış, makinelere verilen değerin insan hayatına verilmediği görülmüştür. İşçi Sağlığı ve Güvenliği kapsamında bu iş yerlerinin yıllık periyodik elektrik tesisatı, topraklama tesisatı ve paratoner ölçüm ve muayenelerinin yapılıp yapılmadığı da bilinmemektedir.

Yangın merdiven olmadığı için bu iş yerlerinin nasıl iskân aldıkları sorusu da tartışılması gereken bir başka konudur. Mobilyacılar Sitesi olarak bilinen ve vatandaşların çok sık kullandığı bu alanlarda yeterli güvenlik önlemi alınmaması benzer şekilde sık sık yangınların meydana gelmesi ciddi can kaybı riski taşımaktadır.

Siteler'deki tüm mekanların elektrik tesisat ve panolarının kontrolleri yetkili mühendislerce sağlanmalı, yenilenme ihtiyacı olanlar acilen yenilenmeli, binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kapsamında "yangın uyarı sistemlerinin" kurulması ve mevcut sistemlerin periyodik kontrol ve bakımlarının  yapılması sağlanmalıdır, yangın merdiveni olmayan iş yerleri ile ilgili yasal düzenlemeler de hayata geçirilmelidir. Sorumlu tüm kurumlar koordineli bir biçimde birlikte hareket etmeli, yeni faciaların, can kayıplarının yaşanmaması için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/elektrik-muhendisleri-odasindan-yangin-aciklamasi_170044.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!