Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deniz Kirliliği ve Müsilajla İlgili Halk Ne Düşünüyor?

Bir süredir gündemde olan Marmara Denizi'ndeki müsilaj konusu, deniz kirliliğinin ciddiyetini bir kere daha hatırlattı. NG Araştırma, Marmara Denizi'nde oluşan deniz salyası (musilaj) ile ilgili Türkiye genelinde bir araştırma yürüttü.

yapi.com.tr
Deniz Kirliliği ve Müsilajla İlgili Halk Ne Düşünüyor?

1940-1960 yılları arasında Marmara Denizi'nin bazı kıyıları, insanların gönül rahatlığıyla yüzebildiği plajlar olarak geçiyordu. Hızlı kentleşme ve deniz kirliliği sonucunda Bostancı, Suadiye ve Moda gibi o dönemin popüler plajlarında denize girebilmek artık imkansızlaştı.

Dünya genelinde ise deniz canlıları tehdit altında varlığını sürdürüyor. Uzmanlar günümüzde okyanus tabanındaki mikroplastik seviyesinin kendi rekoruna ulaştığını belirtiyor.

Araştırmalar, 2050 yılına kadar denizlerde balıktan çok mikroplastiklerin olacağını gösteriyor.

NG Araştırma, Marmara Denizi'nde oluşan deniz salyası (musilaj) ile ilgili 10 - 17 Haziran 2021 arasında Türkiye genelinde bir araştırma yürüttü. Araştırmaya Türkiye genelinde 15 yaş üzeri, farklı sosyo ekonomik sınıflardan 1582 kişi katıldı.

Deniz kirliliğinin nedeni
Araştırmaya göre; her iki kişiden biri, deniz kirliliğinin en büyük nedeninin sanayi tesislerinden çıkan ve arıtılmadan denize boşaltılan atıklar olduğunu düşünüyor. Yüzde 28'lik oranıyla ikinci sıraya yerleşen faktör, deniz araçlarının neden olduğu atıklar. Yüzde 12 oranında kişi de kanalizasyon sularının bu durumda etkili olduğunu düşünüyor.

Müsilaj'ı biliyor muyuz?

Katılımcıların yüzde 85 oranındaki çoğunluğu müsilajı daha önce duyduğunu belirtirken, yüzde 15 oranında kişi ise bu konuyla ilgili bir bilgisinin olmadığını söyledi.

 

Her 10 kişiden 7'si insan etkisiyle oluşan kirliliklerin deniz salyası oluşumuna sebep olduğunu düşünürken, yüzde 18 oranında kişi insan etkisinin "kısmen" olduğunu düşünüyor. Katılımcıların sadece yüzde 5'i ikisinin arasında bir bağlantı olmadığını düşünüyor.

Marmara Denizi müsilaj etkisinden tamamen kurtulur mu?

Katılımcıların yüzde 38'i etkilerin ortadan kalkmayacağını belirtiyor. Yüzde 34 oranında kişi ise Marmara Denizi'nin müsilaj etkisinden tamamen kurtulacağına dair inancı tam.

Marmara Denizi'nde canlı yaşamı devam eder mi?

Ankete katılan her üç kişiden ikisi sadece en dayanıklı bitki ve balık türlerinin kalacağını düşünürken, yaklaşık her beş kişiden biri deniz canlılarının yaşamaya devam edeceğini savunuyor. Her 20 katılımcıdan 1'i ise tüm balıkların ve bitkilerin yok olacağına inanıyor.

Marmara Denizi çevresinde turizm biter mi?

Araştırmaya katılanlar bu konuda iyimser ağırlıklı düşünüyor. Yüzde 31 oranında kişi Marmara Denizi çevresinde turizm biteceğini düşünürken, yüzde 52 oranında ise turizmin bitmeyeceği görüşünde.

Müsilaj Ege Denizi'ne geçer mi?

Katılımcıların yüzde 53'ü deniz salyasının Ege Denizi'ne geçeceğini düşünüyor. Bu soru hakkında fikri olmayan kişi oranı yüzde 31 oranında. Kişilerin yüzde 16'sı ise müsilajın Ege Denizi'ne geçmeyeceğini düşünüyor.

Müsilaj Karadeniz'e geçer mi?

Yüzde 45 oranında kişi deniz salyasının Karadeniz'e geçeceğini düşünürken, yüzde 23 oranında kişi ise geçmeyeceğini düşünüyor.

(Fotoğraf: AA)

http://www.yapi.com.tr/haberler/deniz-kirliligi-ve-musilajla-ilgili-halk-ne-dusunuyor_186056.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!