Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Denizkondu' Gösteri Gemisi Oldu

Denizcilik Müsteşarlığı, armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun Göcek koylarındaki "My Fantasy" adlı "denizkondusu"na "gemi" statüsü vermek için mevzuatı zorladı. Marmaris Limanı’na bağlı yüzer ev, "sergi gösteri gemisi" yapıldı. Sadıkoğlu, dubleks daire şeklindeki 800 metrekarelik, yüzme havuzu, saunası, spor salonu bulunan yüzer evine 10 yıl önce

Milliyet Gazetesi
'Denizkondu' Gösteri Gemisi Oldu

enizcilik Müsteşarlığı, armatör Kahraman Sadıkoğlu’nun Göcek koylarındaki "My Fantasy" adlı "denizkondusu"na "gemi" statüsü vermek için mevzuatı zorladı. Marmaris Limanı’na bağlı yüzer ev, "sergi gösteri gemisi" yapıldı. Sadıkoğlu, dubleks daire şeklindeki 800 metrekarelik, yüzme havuzu, saunası, spor salonu bulunan yüzer evine 10 yıl önce "barge-yatch" (Duba-yat) adı altında tonilato belgesi aldı ve Sarsala Koyu’na yerleştirdi. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Denizcilik Müsteşarlığı, koyu işgal eden yüzer ev konusunda yıllarca işlem yapmadı.

Sarsala’da demirlenip, halatlarla kıyıya bağlanarak özel bir villa haline getirilen yüzer ev için, tonilato belgesi bulunduğundan hiçbir vergi ödenmedi ve denize elverişlilik belgesi çıkarılmadı.

Saatte üç mil yapıyormuş

Muğla Valiliği, tepkiler üzerine Denizcilik Müsteşarlığı’na bu durumun ne olacağını sormaya başladı. İddiaya göre Sadıkoğlu da, resmi makamların harekete geçmesi ve tepkilerin iyice artması üzerine, yüzer ev için müsteşarlık nezdinde formül arayışına girdi. Uluslararası sefer yapan gemilerle ilgili bir sözleşmeye dayanılarak, 16 Ekim 2008’deki gemi tasdiknamesinde yüzer ev "sergi gösteri gemisi" diye kaydedildi.

Geçen ay yüzer evini Sarsala Koyu’ndan Göcek Adası’na taşıyan ve "Makine arızası var, parça bekliyoruz" gerekçesini öne sürerek burayı terk etmeyen Sadıkoğlu’nun 'denizkondu'su, son olarak Mopak İskelesi’ne bağlandı. Denizcilik çevreleri, yüzer evin gemiyle ilgisi bulunmadığını, Göcek koylarından çıkıp herhangi bir yere gitme kabiliyeti olmadığını öne sürdü. Denizcilik Müsteşarlığı’nın yaptığı testlerde de yüzer evin çift makineyle saatte ancak üç mil yapabildiği anlaşıldı.

"Ceza şansı doğdu"

Denizcilik Müsteşarlığı İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yüzer evin artık gemi statüsüne kavuştuğunu ve cezai yaptırım uygulama şansı doğduğunu belirterek, "Süreç başladı. My Fantasy’ye karaya çıkması ve sörvey yaptırıp denize elverişlilik belgesi alması tebliğ edildi. Durumu Muğla Valiliği’ne bildirdik" dedi.

"Denizcileri suiistimal"

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Üyesi Arif Yılmaz, gerekli prosedürlerin uygulanması için yüzer eve gemi statüsü verilmesini inandırıcı bulmadığını belirterek, "Günümüz teknolojisinde, yatların hepsi birer yüzer ev. Denizde yaşamak isteyen insanın duba alıp üzerine ev kondurması, denizcilerin durumunu suiistimal etmektir. Göcek koylarında bağlandığı yerden ayrılmayan bir sürü tekne de var. Bunlara, 'Pis su ve tuvalet tanklarını ne yaptın?' diye soran yok" dedi.

"Koy işgali, kanun ihlali"

Muğla Çevre Gönüllüleri Onursal Başkanı Filiz Ersan, My Fantasy’nin durumunun kötü örnek teşkil ettiğini belirterek, "Bir koy işgali ve kanun ihlali var. Göcek’te çevreyi yok edecek bir örnek. Çevre ve Orman Bakanı’nı göreve davet ediyoruz" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/denizkondu-gosteri-gemisi-oldu_69855.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!