Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Dosyaları Zaman Aşımına Giriyor

20 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depremiyle ilgili sonuçlanamayan yüzlerce dava dosyası, Şubat 2007’de 7.5 yılı doldurup zaman aşımına girecek ve ortadan kalkacak. Haklarında kesinleşmiş hüküm bulunmadığı için müteahhitlerin sabıkaları dahi olmayacak.

Milliyet Gazetesi/Nurettin KURT
Deprem Dosyaları Zaman Aşımına Giriyor

0 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depremiyle ilgili sonuçlanamayan yüzlerce dava dosyası, Şubat 2007’de 7.5 yılı doldurup zaman aşımına girecek ve ortadan kalkacak. Haklarında kesinleşmiş hüküm bulunmadığı için müteahhitlerin sabıkaları dahi olmayacak.

7 yıldır sürüncemede
Davaların açıldığı tarihten itibaren tam 7 yıl 4 ay, dosyalar Yargıtay ve yerel mahkemeler arasında yıllarca gidip geldi. Zaman aşımı süresinin dolmasına az bir süre kala sürpriz bir gelişme olmazsa tüm deprem dosyaları ortadan kalkacak. Deprem Mağdurları Derneği’nin avukatı Ayşegül Şenol, "Her şey tıkanmış durumda" diyerek şunları söyledi: "Depremin ardından açılan davalarda önce yerel mahkemeler, binaların yapıldığı tarihi başlangıç olarak kabul etti ve davaların zaman aşımı sürecine girdiğine karar verdiler. Ama Yargıtay, depremin olduğu tarihten hesaplanacağını söyledi. Bunların yeniden yargılanabilir olması için dosyalarda müdahil olması gerekiyordu. Ama insanlar yakınını kaybetmişler, bir de böyle işlerle uğraşmak istemediler. Böyle yarıya yakın düşen dosya var. Kesinleşmiş cezalar var ama onlara da en alt sınırdan cezalar verildi, paraya çevrildikten sonra tecil edildiler."

Mahkemeler uzattı
Yalova’da Yüksel İnşaat davasında müdahil olarak görev yapan Avukat Şahin Mengü ise "Mahkemeler biraz dikkatli olsaydı, bu iş buraya kadar gelmezdi. Yıkılan bina için görülen davada üç defa bilirkişiye gidilir mi? Dosya uzar tabii" dedi.

Zamanaşımı bekleyenler
Veli Göçer 198 kişinin ölümünden sorumlu olarak yargılandı. 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz edilen dosya Yargıtay’da bekliyor. Yüksel İnşaat’ın konutlarında 200 kişi hayatını kaybetti. Ortakları ve yöneticileri 1 yıl ila 1 yıl 8’er ay hapis cezalarına çarptırıldı ve cezaları ertelendi. Dosyası temyizde. Ceylan İnşaat’ın yaptığı, Ceylankent sitesinde ise 60 kişi öldü. Sanıklar 1 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldılar. Cezalar ertelendi, dosya temyizde.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-dosyalari-zaman-asimina-giriyor_50057.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!