Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Karnesi ‘Kırık’ Dolu

Marmara Depremi’nin üzerinden 6 yıl geçti. Konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi için ciddi bir çalışma yapılamadı. On binlerce kişi hasarlı binalarda oturuyor.

Zaman
Deprem Karnesi ‘Kırık’ Dolu

armara Depremi’nin üzerinden 6 yıl geçti. Konutların depreme dayanıklı hale getirilmesi için ciddi bir çalışma yapılamadı. On binlerce kişi hasarlı binalarda oturuyor.

1999’daki Kocaeli ve Düzce depremlerinde 17 bin kişi hayatını kaybetti. Aradan 6 yıl geçmesine rağmen gereken dersler çıkartılmadı. Topraklarının yüzde 93’ü deprem riski altında olan Türkiye’de afetlere karşı yapılan hazırlıklar yetersiz kalıyor. Ürkütücü manzaranın bir türlü silinemediği Sakarya’da 25 bin kişi hasarlı binalarda oturuyor. İlde, 2 bin 191 ağır hasarlı bina yıkılmayı, orta hasarlı 4 bin 622’si de onarılmayı bekliyor. Kocaeli’nde bin orta hasarlı konut bulunurken, bu rakam Yalova’da 300.

2004’te ‘Deprem Şûrası’ düzenleyen Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, orta hasarlı binaların onarılması için yıl sonuna kadar son kez süre uzatımında bulundu. Kocaeli’ndeki 780 prefabriğin yüzde 38’inde yeşil kartlılar, yüzde 21’inde emekliler, yüzde 10’unda ise işgalciler oturuyor. Konut satışlarında ve ruhsat alırken zorunlu olan deprem sigortasına halk ilgi göstermiyor. Türkiye’deki 20 milyon 201 bin 165 adet konuttan sadece 2 milyon 193 bin 798’i zorunlu deprem poliçesine sahip. Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, hazırlanan kanun hükmündeki kararnamenin çıkmasını beklediklerini söyledi.

Kanunlardaki boşluk sebebiyle mahkemeler etkili bir şekilde çalışamıyor. Sakarya’da 600 ceza davasından sadece 4 mahkumiyet kararı çıktı. Mağdurların davalarını takip eden avukat Sebahattin Yılmaz, davalarda 1 yıl 8 ay ceza verildiğini söylüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-karnesi-kirik-dolu_32306.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!