Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Deprem Konutları Özel Davetle Gizli İhale Ediliyor

Deprem bölgesindeki 738 konutun bulunduğu bir büyük ihale daha kimselere duyurulmadan gizli saklı bitirildi. Devlet eliyle yaptırılacak bir dairenin fiyatı arsa hariç 1.7 milyon liraya çıktı.

yapi.com.tr
Deprem Konutları Özel Davetle Gizli İhale Ediliyor

AKP iktidarı, 350 milyar liranın üzerinde büyüklüğe sahip yaklaşık 270 bin konutun ihalelerini ilan etmeden, yani kimseye duyurmadan peş peşe yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 4 ihaleyi sessiz sedasız bitiren iktidar, bir ihaleyi daha özel davetle tamamladı ve sonuç bilgileri Kamu İhale Kurumu’na iletildi.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre; Kahramanmaraş Karaelbistan Mahallesi’nde yapılacak toplam 738 konut için yapılan ihaleye 7 firma çağrıldı. 1 milyar 258 milyon 729 TL yaklaşık maliyet hesaplanan proje, özel olarak davet edilen Leda Yapı’ya 1 milyar 260 milyon TL’ye verildi.

TOKİ eliyle yapılacak bir kalıcı konutun maliyeti: 1.7 milyon TL
Sonucu geçtiğimiz hafta 2 Mart’ta açıklanan Kahta, Ishaliye, Kilis ve Nurdağı'nda yapılacak toplam 1797 konut, 20 dükkan ve 1 cami için toplam sözleşme bedeli 2 milyar 889 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Buna göre arsa bedeli hariç, devlet kurumu TOKİ eliyle yaptırılacak her bir konutun ortalama inşaat maliyeti 1 milyon 400 bin TL olmuştu.

TOKİ tarafından Elbistan için yapılan son ihalede rakam daha da yukarı çıktı. Elbistan’da bir dairenin fiyatı ortalama 1 milyon 707 bin TL’ye malolacak. Bu rakamın içinde arsa bedeli de yok.

Yine indirim değil, artırım
Kamu ihalelerinde normal şartlarda, kanunun esas usül olarak gösterdiği rekabete imkan sağlayan “açık” usülde yapıldığında yaklaşık maliyetin altında teklifler alınabiliyor.

Ancak son yıllarda AKP iktidarı açık usül yerine, rekabeti tamamen ortadan kaldıran 21b Pazarlık usulünü tercih ediyor. Bu nedenle ihalelerde rakamlar, kamu yararına indirim yerine daha da artış gösteriyor. Son ihalede de bunun bir örneği yaşandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-konutlari-ozel-davetle-gizli-ihale-ediliyor_194941.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!