Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Deprem Körfezi' Bildiğiniz Gibi!

Körfez'de Marmara Depremi'nin 9'uncu yıldönümü öncesi düşündüren manzaralar. Körfez çevresindeki belediyeler denizi doldurmaya devam ediyor. Depremde hasar gören çok katlı binalar ise yasal engeller nedeniyle yıktırılamıyor.

Milliyet Gazetesi
'Deprem Körfezi' Bildiğiniz Gibi!

br />
Belediyeler denizi dolduruyor

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın en yıkıcı kolunun geçtiği İzmit Körfezi'nde belirli aralıklarla bu tür yıkımların yaşandığının bilinmesine, son 17 Ağustos depreminde de sahil kesiminde üzerinde binalar olan büyük kara parçalarının denize göçmesine rağmen bazı bölgelerde belediyeler de dahil denize dolgu yapılıyor.

Büyükşehir Belediyesi, sahilde yine dolgu alan üzerine yaptırılan yeni taşındığı binanın arkasına yer kazanmak amacıyla İzmit Körfezi'nde son 2 aylık süre içinde en az 5 futbol sahası genişliğinde dolgu yaptı. Hala devam eden dolgu için belediye yetkilileri, “Burası bataklıktı, onu kurutuyoruz” şeklinde açıklama yapmalarına rağmen asıl amacın denizden arsa kazanmak olduğu iddia ediliyor.

İzmit Körfezi'nde deniz kenarında faaliyet gösteren irili ufaklı birçok sanayi kuruluşunun da denizi doldurarak yer kazandığı biliniyor. Bu çalışmalar havadan yapılan kontrollerle de belirlendi.

Kavak Mahallesi'nda korku evleri

Marmara Depremi'nin merkez üssü Gölcük'te, özellikle Kavaklı Mahallesi üzerindeki evler, Gölcükspor'un spor tesisleri ve yüzme havuzu, yol ve elektrik direkleriyle birlikte denize göçen bölge, depreme inat yeniden dolduruldu. Çöken binaların üzerindeki alana marina, yürüyüş yolu ve dinlenme alanları yapıldı. Yine dolgu alanının üzerine ahşap lokantalar yaptırıldı.

Denizevler Bölgesi'nde de denize doğru kayma olduğu için boşaltılan kooperatif evleri yıktırılmadığından korku evlerine dönüştü. Tinercilerin mesken tuttuğu, kapı ve pencereleri ile işe yarar ne varsa yağmalanan evlerin yakınından geçmek bile bölge sekinlerini korkutuyor.

Bu bölgede oturan 40 yaşındaki Hüseyin Keskin, çökmenin devam etmesi nedeniyle bu arazinin yeşil alan ilan edildiğini, ancak binaların yıkılmadığını belirtti. “Oturma izni vermiyorlar. Yapı izni de yok. Ama bu evlere geri dönenler var. Evi sağlam olup gidenler de oldu. Burada 1- 1.5 metre çökme olduğu biliniyor. Benim bildiğim kadarıyla burada terkedilmiş 478 daire var” diye konuştu.

20 bine yakın can alan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin cumartesiyi pazar gününe bağlayan gece gerçekleştirilecek 9'uncu yıldönümü anma etkinliklerinde ağırlık yine Gölcük'te olacak.

Deprem konulu panel

Programda bir değişiklik olmaması halinde, Gölcük'te 16 Ağustos gecesi saat 21.30'da başlayacak olan ‘Deprem’ konulu panele, birçok bilimadamının yanı sıra, İstanbul Büşyükşehir belediye Başkanı AKP'li Kadir Topmbaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Melih Gökçek, Marmara Depremi’nde bölgede çok önemli çalışmalar yaptığı bilinen Devlet eski Bakanı Hasan Gemici, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Koray Aydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan da katılacak.

Anma etkinlikleri Kavaklı sahilinde depremin olduğu saat 03.02'ye kadar devam edecek. Anma etkinlikleri İzmit'te Seka Park, Anıtpark Meydanı'nda da yapılacak.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-korfezi-bildiginiz-gibi_63122.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!