Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Sigortalı Konut Sayısı Düşüşte

Türkiye'nin, deprem kuşağında bulunmasına karşın, konutların yüzde 85'inde zorunlu deprem sigortasının bulunmadığı, bu yılın Ocak ayında 2 milyon 9

Hürriyet



b>Türkiye'nin, deprem kuşağında bulunmasına karşın, konutların yüzde 85'inde zorunlu deprem sigortasının bulunmadığı, bu yılın Ocak ayında 2 milyon 97 bin 608 olan sigortalı konut sayısının, Ağustos ayında 1 milyon 975 bin 188'e düştüğü bildirildi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Sadi Sürenkök, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde olmasına karşın Türkiye'de, konutların yüzde 85'inin zorunlu deprem sigortası bulunmadığını söyledi.

Sürenkök, bu yılın Ocak ayında 2 milyon 97 bin 608 olan sigortalı konut sayısının Ağustos ayı itibariyle 1 milyon 975 bin 188'e düştüğünü belirterek, ''Daha önce sigorta kapsamında olan konutlar bile sigortalarını yenilememiş'' dedi.

Zorunlu Deprem Sigortası'nın 27 Mart 2001 tarihinde yürürlüğe girerken 13 milyon konutun sigorta kapsamına alınmasının hedeflendiğini kaydeden Sürenkök, ''Bu zorunluluğa uyan konut sayısı 2 milyondur, yani daha 11 milyon konut halen sigortasızdır. Bu rakamlar ülkemizde konutların yüzde 85'inin sigortasız olduğunu göstermektedir'' diye konuştu.

EN FAZLA SİGORTALI EV BOLU'DA

Sürenkök, ülke genelinde en fazla sigortalı konut sayısının yüzde 34 ile Bolu'da olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''İkinci sırada ise sigortalı yüzde 33.26 konut sayısıyla Yalova var. Üçüncü sırada ise yüzde 30'la İstanbul yer alıyor. Ankara'da ise deprem riski diğer iller kadar olmasa da konutların yüzde 25'i sigortalı. Buna karşın bölgemiz birinci ve ikinci derece deprem riski taşımasına karşın yüzde 7'lik sigortalı konut sayısıyla arka sıralardabulunuyor. En az sigortalı konut sayısının bulunduğu kent ise yüzde 0.69'luk oranla Şırnak.''

Sürenkök, zorunlu deprem sigortası yaptırması gerektiği halde yaptırmayan konut sahiplerinin, sigorta kapsamında karşılanacak zararlar için doğal afetlerle ilgili mevzuat çerçevesinde hak sahibi olamayacaklarını hatırlattı.

Sürenkök, ''Diğer bir anlatımla, deprem sonrası devletin zorunlu deprem sigortası kapsamındaki afetzedelere yardım, konut kredisi açmayı veya afet konutu yapmasını içermeyecektir. Bu nedenle vatandaşların zorunlu deprem sigortası konusunda daha duyarlı davranmaları gerekmektedir'' dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-sigortali-konut-sayisi-dususte_5418.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!