Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem Unutuldukça Sigorta Yaptıran Azalıyor

Türkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen, konutları hasarlara karşı güvence altına alan ‘ zorunlu deprem sigortası’ ilgi görmüyor.

Zaman



ürkiye bir deprem ülkesi olmasına rağmen, konutları hasarlara karşı güvence altına alan ‘ zorunlu deprem sigortası’ ilgi görmüyor.

Türkiye’deki 20 milyon 201 bin 165 adet konuttan sadece 2 milyon 193 bin 798’i zorunlu deprem poliçesine sahip. Deprem sigortası, konut satışlarında ve yeni binalara ruhsat alımında zorunlu. Ancak satış ve ruhsat işlemlerinden sonra vatandaşlar ikinci yıl sigorta için para ödemekten kaçınıyor. Sigorta yaptırmamanın cezası ise yok. Eylül 2000 yürürlüğe giren ‘zorunlu deprem sigortasına başvuranların sayısı depremden ders alınmadığını ortaya koyuyor. DASK’ın 28 Haziran 2005 verilerine göre Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 2 milyon 193 bin 798. Doğal Afet Sigortaları Kurumu(DASK)’nun Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, zorunlu deprem sigortası oranının 2004 yılına oranla yüzde 13 oranında artış gösterdiğini, ancak hedeflerinin 3.5 milyon olduğunu söyledi. Serdar, ‘zorunlu deprem sigortası” ile ilgili kanun hükmünde kararnamenin yasalaşması için tasarının verildiğini, yasanın kabul edilmesi halinde toplumsal hizmetlerin artacağını dile getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise zorunlu deprem sigortasının iyi bir düşünce olduğunu ancak insanları yıkıntı altında kalmaktan kurtarmadığını belirtiyor. Halkın deprem sigortasına ilgisizliğinde hükümetlere olan güvensizliğin de etkisi olduğunu ifade eden Ercan, “Kirasını ödemekten aciz insanların bir de zorunlu deprem sigortasını ödemesini bekleyemezsiniz.” diyor.

DEPREM SİGORTASI YAPTIRILAN KONUT SAYISI

Marmara - 1 milyon 777 bin 518

İç Anadolu - 378 bin 717

Ege - 7 bin 983

Akdeniz - bin 799

Karadeniz - 120 bin 379

Doğu Anadolu - 49 bin 293

Güneydoğu Anadolu - 34 bin 109

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-unutuldukca-sigorta-yaptiran-azaliyor_32315.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!