Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Deprem ve Tsunami Vurdu: 23 Bin Ölü

Hint Okyanusu kıyıları, şiddetli depremlerle sarsıldı. Son 40 yılın en şiddetli depreminin neden olduğu tsunamiler sonucu, 23 bini aşkın kişi yaşam

NTV-MSNBC
Deprem ve Tsunami Vurdu: 23 Bin Ölü

b>Hint Okyanusu kıyıları, şiddetli depremlerle sarsıldı. Son 40 yılın en şiddetli depreminin neden olduğu tsunamiler sonucu, 23 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki depremin merkez üssü, Endonezya’nın Sumatra adasının batı sahili açıklarında, denizin 40 kilometre altındaydı. Depremin şiddeti, Singapur ve Tayland’ın kuzeyindeki kentlerde bile hissedildi. Depremin ardından oluşan dev tsunamiler, Endonezya, Sri Lanka, Hindistan, Tayland ve Malezya’yı vurdu. Depremde bin kilometrelik fayın kırıldığı açıklandı.

Richter ölçeğine göre 9 büyüklüğündeki depremin ardından, büyüklükleri 5,8 ile 7,3 arasında değişen sarsıntılar oldu.
Boyları, 6-10 metre arasında değişen tsunamilerden en çok etkilenen ülkeler, Sri Lanka ve Hindistan oldu. Tayland ve Maldiv Adaları’nda ise, tatil beldeleri sular altında kaldı. Arama-kurtarma ekipleri, mahsur kalanlara ulaşmaya çalışıyor.
Sri Lankalı yetkililer, Sumatra’da yeni sarsıntılar olduğunu belirtti ve halkı daha küçük tsunamilere karşı uyardı.


Depremin merkez üssü olan Sumatra Adası’nın bağlı olduğu Endonezya’da, şu ana dek tespit edilebilen ölü sayısı 4 bin 500.

Yaklaşık 6 bin kişinin öldüğü bildirilen Hindistan’da da, dev deprem dalgalarının sürüklediği balıkçı tekneleri kıyıdan onlarca metre içerilere sürüklendi.
Hint basını, Hindistan’ın Andaman adalarında 300 kişinin yaşamını yitirdiğini, 700 kişinin ise kayıp olduğunu duyurdu.

Tayland’da 700 ölü kayıtlara geçti; yaklaşık 5 bin kişi ise yaralı. Deprem dalgaları kıyıya ulaştığı sırada güneydeki tatil köylerinde denize giren veya güneşlenen çok sayıda turist de kayboldu.







Sri Lanka’nın güneyindeki turistik kentlere ağır hasar veren dalgalar sonucu 6 bin 517 kişi yaşamını yitirirdi, bir milyon kişi de evsiz kaldı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Çandrika Kumaratunga, “Doktora ihtiyacımız var. Yurt dışında bulunan Sri Lankalı doktorları 2-3 haftaiçin ülkeye dönmeye çağırıyoruz. Dünyadaki tüm doktorlardan da yardım bekliyoruz” dedi

Tayland’da yerel yetkililer ve polis kaynakları da en az 310 kişinin öldüğünü, 5 binden fazla yaralı olduğunu duyurdular.


Malezya yarımadasının kuzeybatısında da tsunaminin yol açtığı dalgalara kapılan ve aralarında turistlerin de bulunduğu 42 kişi yaşamını yitirdi. Maldiv Adaları’nın başkentinde tsunami sonrası büyük hasar meydana gelirken, biri İngiliz turist 15 kişinin öldüğünü bildirildi.
Bagladeş’de de yerel yetkililer, bir geminin batması sonucu 2 kişinin öldüğünü bildirdiler.

DALGALAR AFRİKA’YA KADAR ULAŞTI
Güney Asya’daki şiddetli depremin yol açtığı tsunami dalgaları Doğu Afrika kıyılarına kadar ulaştı. Somali’de suların yükselmesi nedeniyle ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü. Somali’nin bazı bölgelerinde okyanus suyu, özellikle nehir ağızlarının bulunduğu noktalarda kıyıdan üç kilometre içerilere kadar girdi.

Denizde yaklaşık 50 teknenin kalıntılarının bulunduğu, bir çok evin yıkıldığı, bu nedenle ölü sayısının artabileceği kaydedildi. Başkent Mogadişu kıyısında suların iki metre kadar yükseldiği belirlendi.



DÜNYADAN YARDIM AKIYOR
AB, depremin ardından, depremzedeler için toplam 3 milyon euro (yaklaşık 5,6 milyon YTL) tutarında yardım yapacağını açıkladı.
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay örgütleri, ilk aşamada 6,5 milyon dolarlık acil yardım çağrısı yaptı. Kızılhaç ve BM görevlilerinin, durum değerlendirmesi yapmak için bölgeye gönderildiği belirtildi.
Bu örgütlerin, özellikle salgın hastalıkların önlenmesi ve depremzedelerin, barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için uğraş vereceği açıklandı.
ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya ve İtalya, Venezüella ve Yunanistan da bölgeye yardım göndereceğini açıklayan ülkeler arasında.
Geçen yıl bugün İran’ın Bam kentinde meydana gelen depremde de 40 bin kişi yaşamını yitirmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-ve-tsunami-vurdu-23-bin-olu_22021.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!