Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Deprem, Zemin Etüdünün Önemini Ortaya Koydu”

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi, İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, depremin Bayraklı'daki yıkıcı etkisinin, zemin etüdünün önemini ortaya koyduğunu belirtti.

yapi.com.tr
“Deprem, Zemin Etüdünün Önemini Ortaya Koydu”

İzmir depremi sonrası, 1999 yönetmeliğine göre zorunlu hale getirilen zemin etüdünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi, 30 yıllık inşaat mühendisi Şeref Alpago, "Zemin etüdü, zeminin tüm parametrelerinin ortaya çıkarıldığı çalışmalardır. Burada depremsellik, yük taşıma kapasitesi gibi veriler oluşur. Bunlar inşaat mühendisi olan statik mühendisine iletilir. Statik mühendisi de deprem verileriyle binayı ilişkilendirir. Dolayısıyla binanın toprağa basarken nereye oturduğunu biliyor olması gerekir, bunu sağlamak gerekir. Zemin etüdünün önemi buradan başlıyor. Bina, yere bununla basıyor. Bunlar yapılmamışsa, binanız istediği kadar sağlam olsun, hiçbir işe yaramıyor." dedi.

DHA’da yer alan habere göre; zemin etüdünün çok önemli olduğunu belirten Şeref Alpago, "6, 6.5 milyon TL maliyetle yapılan bir binanın hakkı verilerek yapılan zemin etüdü, 10-15 bin TL civarındadır. Böldüğünüzde, maliyeti bina yapımının 1000'de 1-1.5 civarıdır. Bu ücret, 12 bin TL olsa, İnşaat ise 18 ay sürse; ayda 600 TL, yani günde 20 TL'dir." diye konuştu.

Zemin etüdünün her şeyin başı olduğunu kaydeden Şeref Alpago, "Yaşanan depremde şunu görüyoruz. Zemin büyütme katsayılarına göre 6 kusurlardaki deprem burayı, 7- 7.5 büyüklüğünde vurdu. 3.5 kat büyüttü." dedi.

“Zemin etüdü üniversite destekli yapılmalı”
Eski yönetmeliğe göre yapılan binalarda zemin etüdü yapılsa dahi belirli standartların olmadığını belirten Şeref Alpago, "1999 yönetmeliğinden sonra zemin etüdü şartı geldi. Ondan sonraki tüm yapılarda, zemin etüdünün yapılması yasayla zorunlu hale geldi. 2018'deki yasayla da daha çok geliştirildi. Çok katlı olan özellikli binalarda veya çok kötü zeminlerde zemin etüdünün üniversite destekli yapılması gerekiyor." diye konuştu.

“Jeoloji mühendisleri de yapı denetimlerinde yer almalı”
Şeref Alpago, jeolojik etütler için bir standart getirilmesi gerektiğini, jeolojik tetkik yapan cihazların kontrol edilip standarda uygunluğunun denetlenmesi gerektiğini söyledi. Alpago, jeoloji mühendislerinin de yapı denetimlerde mutlaka yer alması gerektiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/deprem-zemin-etudunun-onemini-ortaya-koydu_183062.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!