Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Depremde Özelliğini Yitiren Yapıların Tescilleri, İlgili Koruma Bölge Kurullarınca Kaldırılabilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre; deprem nedeniyle özelliklerini yitirmiş olan tescilli yapıların tescilleri, ilgili Koruma Bölge Kurullarınca kaldırılabilecek.

yapi.com.tr / AA
Depremde Özelliğini Yitiren Yapıların Tescilleri, İlgili Koruma Bölge Kurullarınca Kaldırılabilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığının Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre; deprem nedeniyle özelliklerini yitirmiş olan tescilli yapıların tescilleri, ilgili Koruma Bölge Kurullarınca kaldırılabilecek.

Depremde hasar gören tescilli taşınmaz kültür varlıkları ile sit alanları ve etkileşim-geçiş sahalarındaki yapılarda yapılacak uygulamalara ilişkin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararına göre, Türkiye'nin önemli bir kesiminin deprem bölgesinde yer alması nedeniyle, sit alanlarındaki yapılar ile sit alanları dışındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının depremlerde hasar gördüğü, yıkılarak can ve mal kaybına sebebiyet verdiği belirlendi.

Bu nedenle deprem sonucu hafif hasar gören, tescilli taşınmaz kültür varlığı yapılar ile sit alanında veya etkileşim-geçiş sahasında yer alan yapıların tadilat ve tamirat başvurularına ilişkin konuların ilgili Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü veya Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından öncelikle incelenerek gerekli işlemlerin yapılmasına karar verildi.

Ağır hasarlı ve yıkılma tehlikesi arz eden yapılar

Esaslı onarıma ihtiyaç duyulan tescilli taşınmaz kültür varlıkları için de hazırlanacak rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri ve diğer belgelerin Koruma Bölge Kuruluna sunulması, Koruma Bölge Kurulunun onayladığı proje ve koşullarda uygulamanın gerçekleştirilmesine, deprem nedeniyle ağır hasarlı olduğu ve yıkılma tehlikesi arz ettiği (mail-i inhidam) ilgili idareler tarafından belirlenen bahsi geçen yapıların belediye veya valilik tarafından boşaltılması kararlaştırıldı.

Karara göre, gerekli fiziki ve güvenlik önlemlerinin ilgili valilik ve belediyece alınmasından sonra, yapıya ilişkin elde edilebilecek belgelerle birlikte (statik rapor, fotoğraflar vs.) konu, Koruma Bölge Kuruluna iletilecek ve kurulca öncelikle (gerekirse ek gündem oluşturulmak suretiyle) değerlendirilecek.

Yapının mevcut fiziksel durumuna bağlı olarak yapıya uygulanacak müdahalenin biçimi ve niteliği, Koruma Bölge Kurulunca belirlenecek. Deprem nedeniyle özellikleri yitirmiş olan tescilli yapıların tescilleri de ilgili Koruma Bölge Kurullarınca kaldırılabilecek.

Risk altındaki kültür varlıkları

Öte yandan, birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanları, ören yerleri ve münferit tescilli parseller dışındaki alanlarda bulunan, in-situ konumda olmayıp, yeri değiştirilmiş veya doğal ortamında bulunmayan 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen yapıların taşınabilir durumdaki mimari parçalarının; sütun, sütun başlığı gibi mesafe taşları, eski sınırları belirten delikli taşlar, dikili taşlar, sunaklar, sandukalar, lahitler, ostotek, çeşme ve sebiller, steller, mezar taşları, eski anıt ve duvar kalıntıları; freskler, kabartmalar ve benzeri taşınmazlar ile bunlara ait parçaların, korunmak üzere müzelere alınması hususunun, zamanında gerekli tedbirlerin alınmaması halinde telafisi güç veya imkansız sonuç doğurabileceği göz önünde bulundurularak; risk altında bulunanların, fotoğraflarının çekilmesi, harita üzerinde yerlerinin işaretlenmesi ve raporlarının hazırlanmasından sonra ilgili müze müdürlüklerince Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı müzelere nakledilmelerine karar verildi.

Nakil işleminden sonra, ilgili Müze Müdürlüğünce, söz konusu mimari parçalara ilişkin gerekli araştırmaların yapılmasından sonra hazırlanacak tüm bilgi ve belgelerin ilgili Koruma Bölge Kuruluna iletilmesi uygun görüldü.

Bütünleme çalışmaları

Taşınmaz kültür varlıklarında yapılacak tamamlamalara ilişkin Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı'na göre de, taşınmazın korunmasına yardımcı olabilecek tüm tekniklerden faydalanılarak bu tür yapıların tarihi bir belge olduğu da dikkate alınarak, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının tamamlayıcı ögelerinden olan heykel, resim, süsleme, çini, gibi yapı bileşenlerindeki eksilmelerin öncelikle orijinali (aslı) ile tamamlanması kararlaştırıldı.

Orijinaline (aslına) ulaşılamadığı takdirde taşınmazın mimari ve sanatsal öneminin doğru bir şekilde algılanabilmesi için malzeme analizleri yapılarak bütünle uyumlu bir şekilde tamamlanabileceğine ancak, tamamlamanın günümüzde yapıldığının anlaşılır olması için gerekli bilgi ve belgelerin oluşturularak arşivlenmesine karar verildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/depremde-ozelligini-yitiren-yapilarin-tescilleri-ilgili-koruma-bolge-kurullarinca-kaldirilabilecek-_90954.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!