Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Depreme Karşı Oto Lastiği

Projesi Dünya Bankası'nca ödüllendirilen Ahmet Türer: Yığma binalar lastikle depreme karşı güçlendirilir. Türkiye'de yapıların çoğu yığma, ama

Radikal
Depreme Karşı Oto Lastiği

b>Projesi Dünya Bankası'nca ödüllendirilen Ahmet Türer: Yığma binalar lastikle depreme karşı güçlendirilir. Türkiye'de yapıların çoğu yığma, ama araştırmalar betonarme binalar üstüne!

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Türer, genellikle kolon ve kiriş konulmadan yapılan yığma yapıları otomobil lastiğiyle güçlendirme projesiyle Dünya Bankası'ndan ödül kazandı.
'Depremler ülkesi' Türkiye'de gecekondu bölgeleri ve kırsal bölgelerde evlerin çoğu yığma.
Türer, 133 ülkeden gönderilen 2 bin 700 proje arasından sıyrılan projesine 129 bin 990 dolar (yaklaşık 184 milyar lira) araştırma bütçesi almaya da hak kazandı. Yrd. Doç. Dr. Türer, projesiyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Köprülerde denenmişti
"Devlet İstatistik Enstitüsü'n-den alınan verilerine göre, Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'da yapıların yüzde 45'e yakını yığma evlerden oluşuyor. Türkiye nüfusunun yüzde 95'i deprem riskiyle karşı karşıya. Deprem mühendisliğiyle ilgili araştırmalar ise daha çok betonarme binalar üzerinde yoğunlaşmış durumda.

Yığma yapıların güçlendirilmesi ise hem masraflı, hem de uzun uğraş gerektiriyor. Bu projeyle kullanılmış araba lastiğiyle yığma yapıların güçlendirilmesini amaçlıyoruz. Duvarlar içinde çelik bulunan lastiklerle sıkıştırılabilir, böylece yığma binaların çökmesi önlenebilir. Ayrıca, araba lastiği bulmak çok kolay ve ucuz."
Türer, kullanılmış lastiklerin inşaat sektöründe kullanımının yeni olmadığını, daha önce Kanada'da Ottawa Üniversitesi'nde görev yapan Türk uzman Prof. Dr. Murat Saatçioğlu tarafından köprü ayaklarında denendiğini ve başarı elde edildiğini anlattı.

'Firmalarla görüşeceğiz'
Projenin başarısı için yığma evlerde yaşayan vatandaşların bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirten Türer, şöyle devam etti:
"Uygulamanın nasıl yapılacağının grafiklerle anlatıldığı afişler hazırlayarak mahalle ve köylere ulaştırmayı planlıyoruz. Lastik firmalarıyla da görüşeceğiz. Türkiye, bu projeden çok büyük fayda sağlayabilir. Çünkü, yoksul halka ucuz yoldan güçlendirme tekniği sunulmaktadır.

'Can kaybı azalacak'
Halihazırdaki evler ve yeni yapılacaklar bu tekniğe uygun inşa edilirse, depremlerde can kayıpları büyük oranda azalır. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı projeye destek verirse, uygulamada başarıya ulaşılır. Biz bir adım attık, belirli bir bütçe aldık ama bu projenin başarıyla tamamlanması için herkesin ortak katılımı gerekiyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/depreme-karsi-oto-lastigi_8329.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!