Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Destek Devam Etmezse Çöp Dağları Oluşabilir

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) ile elektrik üreticilerine sağlanan destek süresinin sona ermesi, çöpten elektrik üreten tesisleri durma noktasına getirdi.

yapi.com.tr
Destek Devam Etmezse Çöp Dağları Oluşabilir (Fotoğraf: AA)

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, YEKDEM süresinin katı atık bertaraf tesisleri için düzenlenerek yeni YEKDEM fiyatları ile en az 15 yıl daha devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; katı atık bertaraf tesislerinin devletin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği teşvikler kullanılarak yapıldığını, YEKDEM süresinin bitmesiyle güneş ile rüzgar enerji santrallerinde ilk yatırım maliyetlerinin düşmesi ve çok fazla yatırım yapılmasıyla serbest elektrik fiyatlarının aşağı çekildiğini söyledi.

Öner, “Katı atık bertarafı yapan ve bundan elektrik üreten tesisler ise gerek işletme maliyetlerinin yüksek olması gerekse 7/24 çalışan tesisler olması sebebiyle durumları güneş ve rüzgar santrallerinden çok farklı. Bu tesisler biyogazı sürekli elektriğe dönüştürmek zorunda. Durma ve bekleme şansları yok.” dedi.

“Bu tesisler bertaraf hizmeti karşılığında belediyeden herhangi bir bedel almayan çevreci tesisler. Ürettikleri elektriği satarak ayakta duruyorlar.” ifadelerini kullanan Öner, “Ancak YEKDEM sonrası dönem bu tesislerin ayakta durmasını imkansız hale getirdi.” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/destek-devam-etmezse-cop-daglari-olusabilir_205109.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!