Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dikkat! İnşaat Tozunun Altından Pekin Çıkabilir

Olimpiyat Oyunları’nı ağırlamaya hazırlanan Pekin, kendini inşaata vurmuş. Kent dev bir şantiye. Bisikletliler ‘etnik azınlık’ olmuş. Sekiz şeritli bulvarlar son model otomobillerle dolu. Derken bu otomobillerden birinden şık bir kadın iniyor. Üç-dört yaşındaki kızını kucağına alıyor ve...

Radikal Gazetesi
Dikkat! İnşaat Tozunun Altından Pekin Çıkabilir

Pekin denince aklına ne geliyor derseniz, sayaç derim. 17 milyon nüfuslu kentin en olmadık yerlerine kondurulmuş sayaçlar. Pekin Olimpiyat Oyunları’nın başlamasına 44 gün, 6 saat, 22 saniye; 44 gün 6 saat 21 saniye; 44 gün 6 saat 20 saniye...

Pekin Olimpiyat Oyunları 8 Ağustos günü başlıyor. 5 bin yıllık kent, muhtemelen son 10 yıldır sürekli 8 Ağustos 2008 için geri sayıyor. Çok iddialılar. Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi yetkilileri, “Öyle bir açılış ve kapanış seromonisi yapacağız ki, hem buraya gelenlerin hem de televizyon başında izleyenlerin aklını alacağız” diyor. Ne yapacakları konusunda ser verip sır vermiyorlar.

Bana kalsa o kadar çabalamalarına gerek de yok. Pekin, kafasında daracık kalabalık sokaklar, eski evler, bisikletler, gırtlağa kadar yoksulluk ve yorgun insanlar gibi görüntülerle bu kente gelenleri zaten yeterince serseme çeviriyor.

Daracık sokaklar, Pekin’de artık panda statüsünde. Yaşayan fosil itibarı görüyorlar. Çin, bir imparatorluk değil. Ama imparatorluk misali bir tutkuyla kendini inşaata vurmuş halde. Pekin’de yollar geniş, binalar devasa. Evet, kent kalabalık. Ama hissedilmiyor. Özellikle ölü saatlerde, dev binaların gölgesinde, sekiz metre genişliğinde kaldırımlarda tek başına yürü yürü sıkıntıdan patlayınca, karşıdan gelen ilk canlıya hemşerim diye sıkı sıkı sarılası geliyor insanın.

Pekin Uluslararası Havalimanı, büyük. Olimpiyat Oyunları’ndan altı ay önce açılan 3 numaralı terminaliyle daha da büyümüş. Şöyle ki uçaktan inip çıkış kapısına gitmek için ‘terminal içi tren’e biniyorsunuz. 4.6 milyar dolarlık terminal binası, fengşui esaslarına göre yapılmış bir mimari harikası. Güneydoğuya dönük devasa kubbesi tamamen camla kaplı. Bu, binanın soğuk kış günlerinde güneşle ısınmasını ve mümkün olan en uzun süre boyunca günşığıyla aydınlanmasını sağlıyor. Terminal binasının uçan bir ejdere benzediğini söylüyorlar. Ben benzetemedim. Belki de Çinliler baktıkları her yerde bir tür ejder görüyorlar. Ejderler ve ejderimsiler kapı bekçisi, çatı nöbetçisi, lokanta, bar, bahçe adı olarak da sık sık karşınıza çıkıyor.

Terminal 1, 2 ve 3’e olimpiyat oyunları boyunca günde 1500 uçağın inip kalkacağı hesaplanıyor. Ben nispeten sakin günlerinden birinde indim ve elinde bitişik halde ‘emelalptekin’ yazılı bir kağıtla bekleyen, muhtemelen ‘Niye çocuklarına böyle acayip adlar verirler’ diye düşünen ve sadece Çince konuşan havayolu görevlisi eşliğinde çıkış salonunu, ‘çıkış treni’ni, çıkış otoparkını ve nihayet çıkışı buldum. Ama öğrenmesi kolay. Dönüşte giriş kapısından girip, giriş salonunda bekleyip yarım tonluk bavullarıyla ilerlemeye çabalayan kalabalığın peşine takılıp (muhtemelen Türkler) kolayca körüğe ulaştım. (Daha medeni olanlar için Çince/İngilizce tabelalar da mevcut.)

Kentin 20 kilometre dışındaki havalimanından kente ulaştığınızda sekiz-10 şeritli bulvarlarda bisikletliler, geniş bisiklet yolları hatta sadece bisikletlere özel altgeçitler var. Ama yolların asıl hakimi bisiklet değil, 3.3 milyon adet otomobil. Dört çarpı dörtler, aile tipi otomobiller, bildik markaların bilinmedik modelleri, içlerinde güneş gözlüklü, havalı Çinli kadınlar, erkekler, sekiz şeride rağmen tıkanan trafikte radyo dinleyerek yolun açılmasını bekliyor. Derken önümüzdeki büyük beyaz otomobilin kapısı açılıyor. Şık giyimli bir kadın aceleyle iniyor. Üç-dört yaşlarındaki kızını kucağına alıyor. Ve tıkanmış trafiğin içinde, bulvarın ortasına işetiyor. Merhaba Pekin.
Pekin Olimpiyat Oyunları öncesi Pekin Olimpik Medya Merkezi ve organizasyon komitesi (BOCOG), hazırlıkları yerinde görmeleri için dünya basınını ağırladı. Olimpiyat oyunları başlayana kadar devam edecek olan turlardan birine Radikal adına katıldım. Ekipte ABC Asia Pasific ve Fransız Canal Plus’tan ikişer, Alman NDR’den bir temsilci vardı.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/dikkat-insaat-tozunun-altindan-pekin-cikabilir_62314.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!