Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı

Dikmece’deki Zeytinliklerin Kamulaştırılması Davası Görüldü

Dikmece halkının tarım arazilerinin ve zeytinliklerinin kamulaştırmasına karşı açtığı dava görüldü. Dava sonrası açıklama yapan Dikmeceliler “Zeytinliklerimize konmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

yapi.com.tr
Dikmece’deki Zeytinliklerin Kamulaştırılması Davası Görüldü

Hatay’ın Antakya ilçesi Dikmece köyünde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından konut yapımı için tarım arazilerinin ve zeytinliklerin kamulaştırılması ile ilgili Dikmece halkının açtığı davanın duruşması görüldü. Mahkeme karar vermek üzere dosyayı incelemeye aldı. Duruşmada yer alan davacı Dikmece halkı yaptıkları açıklamada “Türlü usulsüzlüklerle zeytinliklerimize konmalarına izin vermeyeceğiz” dediler.

Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre; Dikmece’de köylülerin zeytinlikleri ve evlerini kapsayan alanlarda TOKİ projesi başlatıldı. Kamulaştırma kararı veren Cumhurbaşkanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na açtıkları davada yurttaşlar tarım arazileri ve zeytinliklerinin üzerindeki acele kamulaştırma ve el koyma kararlarının iptal edilmesini istiyor.  Köy halkı 29 Temmuz'dan bu yana kamulaştırmalara karşı köy meydanında nöbet tutuyor. Davaya köyde nöbette olan köylüler ve davalı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ vekilleri katıldı.

Dava sürecinde jeolojik etüt raporu ve zemin etüt raporunun olup olmadığı tartışma konusu olmuş, sorulması için yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Daha sonra mahkeme yürütmeyi durdurmayı kaldırdı. Köylülerin avukatlarından Ecevit Alkan, Dikmece’deki kamulaştırma işlemlerinin 30 Mart’ta başlatıldığını ancak zemin etüdünün 7 Temmuz’da başladığını ifade etti. Önce zemin etüdü yapılıp rapora göre kamulaştırma yapılması beklenirken kamulaştırmanın önce yapıldığına dikkat çeken Alkan, yüzde yüz tehlikeli ya da güvenli zemin zaten yoktur. Zemine göre bir teknik uygularsın. Burada kamusal yararın ne olacağı önemli. Dikmece tarımsal üretim ve sosyal ilişkileri ile yaşayan bir köy. Bu köyün sosyal, siyasal bütün haklarının parçalanmasında kamunun hiçbir yararı yoktur. Deprem üzerinden 11 ay geçti. 11 ay boyunca bu kadar hızlı hareket edilmesine rağmen rakamlar kesin olmamakla birlikte Hatay’da 6 bin konut üretilebildiği ifade ediliyor. İhtiyaç 300 bin konut. Demek ki çok hızlı hareket etmenin kamuya yararı da yok.” dedi.

7452 sayılı Kanun’un Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Alkan, en önemli taleplerinden birinin bu kanunun mahkeme yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi olduğunu dile getirdi. Bu konuda duruşmada TOKİ ve Bakanlık’tan çok yoğun itiraz geldiğini dile getiren Alkan, “AYM’ye götürülmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceği şeklinde itirazlar geldi. Esas olan 7452 sayılı yasal ile el koymaların meşru hale getirilmesiydi. Bu sadece Dikmece halkının değil, tüm Türkiye halkının aleyhine olan bir durum. Nihayetinde davanın kabul edilerek Dikmecedeki uydu kent projelerinin iptal edilmesini bekliyoruz.” dedi.

"Proje boş kamu arazilerinde neden yapılmıyor?"
Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında köylüler adına konuşan Hasan Özgün, Dikmece’de şu an yapılan şey bir rant için demografik ve ekolojik bir yıkımdır” dedi. Bu proje hayata geçerse 300 ila 500 yıllık ağaçların kesileceğini ifade eden Özgün, “Biz ısrarla bu hafta gelen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Vali’ye de sorduk, ‘Neden hazine arazilerine yapmıyorsunuz? Bu konuda ağız birliği yapılmış gibi bir ketumluk var. Bu konuda tek bir açıklama yok. Biz Dikmece halkı olarak bunu merak ediyoruz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dikmecedeki-zeytinliklerin-kamulastirilmasi-davasi-goruldu_201073.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!