Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yüzlerce Dikmenli Kentsel...

"Dikmen Vadisi Projesinin İptali Talanın Kanıtıdır"

Ankara Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla "Dikmen Vadisi Kentsel Projesi"nin dört ve beşinci etaplarını iptal etti. dört yıldır yıkımlara direnen Vadi halkının avukatı Büyükçulha "bundan sonra halkın karar alma süreçlerinde yer aldığı projeler yapılmalı" diyor.

bianet.org
"Dikmen Vadisi Projesinin İptali Talanın Kanıtıdır"

Ankara Büyükşehir Belediyesi aldığı kararla "Dikmen Vadisi Kentsel Projesi"nin dört ve beşinci etaplarını iptal etti. dört yıldır yıkımlara direnen Vadi halkının avukatı Büyükçulha "bundan sonra halkın karar alma süreçlerinde yer aldığı projeler yapılmalı" diyor. Avukat Ender Büyükçulha, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin dört yıl önce aldığı belediye meclis kararıyla uygulama başladığı "Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi"nin iptal edildiği bilgisini bianet'e verdi.

15 Mayıs'ta alınan kararın ellerine 7 Haziran'da geçtiğini aktaran Büyükçulha'nın anlattığına göre karar kamulaştırma yapılan ev ve arsaların bedellerinin üç ay içinde belediyeye geri ödenmesi şartıyla iade edilecek. Konut karşılığı sözleşme yapan vatandaşların ödedikleri taksitlerin ödeneceği ve Vadinin uygulamanın başlamasından önceki haline döneceği söylenen kararda hiçbir gerekçe belirtilmedi.

Projenin iptalinin sevindirici olduğunu kaydeden avukat 2006'dan bu yana direnen halkın mağduriyetleri büyük. Bundan sonrası için yanıtlanması gereken en önemli soru "Bu dört yılın hesabının nasıl verileceği" dedi.
"Karardaki hususlar halkın menfaatlerine karşı"

Büyükçulha dört yıllık süreci şöyle özetledi:

17 Şubat 2006'da, yaklaşık 2350 konutun bulunduğu Dikmen Vadisi ayrıntılarının kamuoyundan gizlendiği 8000 lüks konutluk proje yapılacağı gerekçesiyle yıkılmaya başladı. Uygulanmanın faaliyete geçmesinin ardından yörede yaşayan yaklaşık 1800 hane sahibi baskılar ya da kandırmalarla Belediyenin verdiği sözleşmeleri imzalayarak Vadiden ayrıldı. Kalanlar da hukuki mücadeleyle direnmeye başladı."

"Geride kalıp direnenlerin çoğu belgesiz tabir edilen gecekondu sahipleri" olduğunu söyleyen Büyükçulha, dört yıllık sürecin maddi sorunları kadar yıkım tehdidiyle yaşamalarından ötürü psikolojik olarak da etkilendiklerini" ifade etti.

Vadi halkının avukatlarından Büyükçulha'nın belediye meclisinin iptal kararında öne çıkan hususları şöyle:

Bazı tapulu yer sahiplerine belediye kamulaştırma yoluyla el koydu ve onlara bir kamulaştırma bedeli ödedi. Bunlar hakkaniyetli bedeller değillerdi. Hepsi davalık oldu. Kararda bu insanlara size ödediğimiz paraları geri verin topraklarını geri alın deniyor.

Asıl mağduriyetliler tapu, tapu tahsis ve 85 affından yararlanmış gecekondu sahipleri. Belediye bu kişilere konut karşılığı sözleşme dayattı. Ne zaman teslim edileceği ve nerede verileceği belli olmayan hayaller sattılar. Üstelik bu insanları borçlandırdılar. Kararda "sözleşmeler geçersiz. Bu nedenle ödediğiniz parayı da geri vereceğiz diyorlar. Ama bu insanlar evlerini yıkıp dört yıl önce kiraya çıktılar. Ödenen paraların üç ayda geri ödenmesi isteniyor. Ancak kendilerinin ödemelerinin tarihi kararda belirtilmemiş.

Halkın talebi

Dikmen Vadisi halkının avukatı son olarak şunları söylüyor:

"Bu karar bir yanlışın, bir talanın yağmanın itirafıdır. Vadi halkının asıl önemsediği bir daha böylesi bir mağduriyeti yaşatmayacak, halkın söz yetki karar sahibi olduğu uzlaşma temelinde bir projenin yapılmasıdır."

http://www.yapi.com.tr/haberler/dikmen-vadisi-projesinin-iptali-talanin-kanitidir_69749.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!