Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Yüzlerce Dikmenli Kentsel...

Dikmen Vadisi’nde Kazanan Yurttaş Oldu

Ankara Anakent Belediye Meclisi, mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda, 'Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi'ni iptal etti. 'Barınma hakk','insanca bir yaşam' ve 'güvenli bir gelecek' için yıllardır mücadele eden, nice güçlüklere göğüs gerip, ağır bedeller ödeyen Dikmen Vadisi halkı, 'rantsal dönüşüm' adını

Cumhuriyet ANKARA
2 Dikmen Vadisi’nde Kazanan Yurttaş Oldu

Ankara Anakent Belediye Meclisi, mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma kararları doğrultusunda, 'Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi'ni iptal etti. 'Barınma hakkı', 'insanca bir yaşam' ve 'güvenli bir gelecek' için yıllardır mücadele eden, nice güçlüklere göğüs gerip, ağır bedeller ödeyen Dikmen Vadisi halkı, 'rantsal dönüşüm' adını verdikleri projenin iptal kararını büyük bir mutlulukla karşıladı.

Ankara'nın Dikmen Vadisi bölgesinde, Anakent Belediyesi'nin 2006'da başlattığı ve yöre halkınca 'rantsal dönüşüm' olarak nitelendirilen, 'kentsel dönüşüm projesi', Dikmen Vadisi halkının 'kararlı' mücadelesiyle iptal edildi. Ankara Anakent Belediye Meclisi, 15.02.2009 tarihinde aldığı 1408 numaralı kararla, 'Dikmen Vadisi 4. ve 5. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi'ni iptal etti. Belediye Meclisi'nin aynı tarihli, 1413 ve 1414 sayılı karaları ile de, proje kapsamındaki ilgili planlar ve projeye bağlı sıralı işlemlerin tümü hakkında iptal kararı onaylandı. Belediye Meclisi?nin iptal kararında, 'proje kapsamında uygulanan kamulaştırmalardan vazgeçilmesi, yapılan kamulaştırmaların iptal edilmesi ve bedeli üç ay içinde iade edilmek kaydıyla kamulaştırılan taşınmazların sahiplerine iade edilmesi, konut karşılığı sözleşme yapan gecekondu sahiplerinin ödedikleri bedelin kendilerine iadesi, plan bazında da tamamen uygulama öncesi duruma dönülmesi' maddelerine yer verildi.

Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu Hukuk Danışmanı Ender Büyükçulha, Dikmen Vadisi halkının, belediyenin dayattığı 'tek yanlı' ve 'adaletsiz' koşulları kabul etmediklerini belirterek, "Yoksul gecekondu halkının direnişi ve kente karşı sorumluluk bilinciyle davranan duyarlı kişi ve kurumların çabasıyla bu iptal kararı alınmıştır" dedi. Büyükçulha, iptal kararının yalnızca yörede yaşayan binlerce 'yoksul emekçi insan' için değil, kent için de son derece olumlu bir kazanım olduğunu söyledi. İptal edilen projenin, 'yöredeki ranta vahşice el koyma' ve 'onu yandaş sermayeye pazarlama' amacı güttüğüne dikkat çeken Büyükçulha, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Proje, Dikmen Vadisi halkının iradesini, insani talep ve beklentilerini tamamen görmezden gelen, yöre halkına ve ilgili sivil kurumlara hiçbir söz, yetki ve karar hakkı tanımayan, demokratik toplum gereklerinin uzağında, dayatmacı, dışlayıcı bir yerel yönetim anlayışının ürünüdür. Projenin yaşama geçirilmek istendiği Yukarı Dikmen Vadisi, yeşil bitki dokusu ve coğrafi özellikleri ile Ankara için vazgeçilmez doğal bir değerdir. Vadi halkı, yöreye yerleştiği 70'li yıllardan bu yana kendi elleri ve emeğiyle var ettiği, bu yeşil bitki dokusunu savunmayı, öncelikli bir görev ve sorumluluk olarak görmüştür. Halen de görmektedir. Zengin kesimin lüks yaşam özlemlerini tatmin etmek ve yandaş sermayenin kasasını doldurmak adına bu doğal çevreyi betonlaştırmaya çalışan rant çetelerinin bu hevesi kursağında kalmıştır".

Evlerinize geri dönün

Barınma Hakkı Bürosu yetkilisi Tarık Çalışkan da, “Yaşanabilir bir konut, insanca bir yaşam ve güvenli bir gelecek” umuduyla yola çıktıklarını vurgulayarak, mücadaleye devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalışkan, “Proje kapsamında sözleşmeleri imzalamak zorunda kalan ve evlerini terk eden komşularımızı kucaklamaya, onlarla birlikte yeniden bir aile olmaya hazır olduğumuzu bu vesile ile belirtmek isteriz” dedi. Çalışkan, evlerini terk etmek zorunda kalan komşularına, “Gelin. Evlerinize, vadinize dönün” çağrısını yaparak şöyle konuştu:

“Gelin. Komşuluğumuzu, kardeşliğimizi, yoldaşlığımızı yeniden kuralım. Çözüm istiyorsak, hepimiz için ve hepimizin söz, yetki ve karar sahibi olacağı bir çözüme ulaşalım. Rant çeteleri, bizlerin, yeni bir kentsel dönüşüm saldırısı karşısında artık eskiye göre çok sayıda duyarlı kişi ve kurumun desteğine sahip olduğumuzu da bilmelidir. Yalnızca vadi halkı değil, artık bütün Ankaralılar, Dikmen Vadisi’nin yağlamanmasına ve bu kentin sakinlerinden kaçırılmasına göz yummama kararlılığındadır.”

‘Yaralarımızı sarma zamanı’

Dikmen Vadisi sakinlerinden Ali Şenol ise, “Şimdi yaralarımızı sarmanın ve geleceğe umutla bakmanın zamanı” diyerek şunları söyledi: “Şimdi, 4 yıldır bizden esirgenen olağan bir yaşamı; rant amaçlı kentsel dönüşüm dayatması, sözleşmeleri imzalama baskısı, yıkım tehdidi ve polis sireni olmadan yaşama zamanı. Ama öncelikle, hiç olmazsa birkaç gece olsun, çocuklarımız yataklarında o çocukça düşleriyle uyusun. Hiç kimse konuşmasın artık. Ne Melih Gökçek, ne Belediye Meclisi, ne o büyük inşaat firmaları, ne yabancı kredi kuruluşları, ne yıkım ekipleri, ne polis, ne zabıta... Bırakın birkaç gece olsun uyusunlar... Kazandıysak eğer, onca bedel ödediysek en azından bunu hak etmedik mi?”

http://www.yapi.com.tr/haberler/dikmen-vadisinde-kazanan-yurttas-oldu_70216.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Tam 3 aile oturuyoduk evimizde, şimdi ise dağıldık, maddiyattan icralık hacizlik, intihara kadar, boşanmalara kadar sürüklendik. bu mu kentsel dönüşüm dediğiniz i.melih GÖKÇEK SORUYORUM?.. ve 3 aileden biri kira yardımı alıyor, geriye kalan 2 aile ne olcak? Böyle düşünüyosunuz,öyle de oldu başardınız, siz söyleyin ne diyim şimdi size?... YANITLA
  • bizim 4 senedir cektigimiz cilelerin hesabını kim verecek kiralarda süründük biz bu kararı kabul etmicez ve biz de direnecegizz zararımız ödenene kadar YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!