Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Direniş İstanbul’u Çağırıyor

Direnistanbul IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı ekimin ilk haftasında gerçekleşen protesto eylemleri sırasında sesini en çok duyuran oluşumlardandı. Aylar öncesinden “İstanbul için isyan vakti” demeye başladılar. Orta Avrupa’da yaşadıkları kötü tecrübelerden sonra İstanbul’u rahat rahat toplanıp dünyanın geri kalanının kaderini

Cumhuriyet DERGİ
Direniş İstanbul’u Çağırıyor

Taksim’de toplanan kalabalık beklenmedik bir hızla hareket ediyor, pankartların açılması, IMF’yi protesto eden birkaç slogan derken eylemcilerin yola dökülüp trafiği kapatması birkaç saniyeyi geçmiyor, polis duruma geç uyanıyor, yine de dünyaya karşı oynamak zorunda oldukları “demokrasi münazarası”nı sonuna kadar devam ettirmeye kararlılar. Kalabalık Kongre Vadisi’ni kapatan barikata doğru yürüyor; ellerinde el yapımı pankartları, trampetleri ve kornaları. Sloganları bu tip eylemlerde alışılageldiğinin aksine yaratıcılıktan uzak ve düz değil. Pabucu yarım IMF’nin hatırını soruyorlar, polisten çay getirmesini istiyorlar ama her defasında dönüp dolaşıp İstanbul’u direnişe çağırıyorlar...

Direnistanbul IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı ekimin ilk haftasında gerçekleşen protesto eylemleri sırasında sesini en çok duyuran oluşumlardandı. Aylar öncesinden “İstanbul için isyan vakti” demeye başladılar. Orta Avrupa’da yaşadıkları kötü tecrübelerden sonra İstanbul’u rahat rahat toplanıp dünyanın geri kalanının kaderini çizebilecekleri bir yer olarak görenlere burada da kendilerini istemeyenler olduklarını hatırlattılar. Eylemden sonra Direnistanbul üyeleriyle bir araya geldiğimizde lafı birbirlerinden kaparak anlatmaya başladılar. Atalay’a göre Direnistanbul’un ses getirmesinin sebeplerinden biri heterojen yapısı. Eşcinsellerden, anti-militaristlere kadar çok geniş bir yelpazesi olan oluşum birçok yerel hak temelli örgütle de iletişim halinde faaliyetlerini yürütüyor. Elbette üyelerin Lambda, Biz Erkek Değiliz, Sosyalist Ve Komünist Kolektif gibi birçok farklı oluşumdan edindikleri tecrübeleri, arkadaşlıkları ve anti-otoriterlik, anti-kapitalizm gibi benzer hayat görüşleri var.

Ancak toplumsal hareketlerin “ideolojik temelli yapılardan farklı olarak” ortak dertleri olan insanlara ulaşıp doğrudan müdahale edilebilen çözümler üretmekten geçtiğini biliyorlar. Bu yüzden herhangi bir ideoloji gözetmeden kentte benzer dertleri olan birçok yerel direniş örgütüyle temasa geçmişler. Tabii ki bu müdahaleden anlamamız gereken kendini sorunun öznesi haline getirmek değil, sorun hakkında paylaşımcı bir zemin oluşturmak. Kürşat, farklı alanlardaki çalışma gruplarını birlikte mücadele etme noktasına getirmek için gösterdikleri çabayı anlatıyor:

“Burada farklı mücadele gruplarından gelen insanların tecrübelerini aynı yere aktarmasından gelen bir çeşitlilik ve ilkesel ortaklıklar var. Bu yaklaşım Direnistanbul’un IMF ve Dünya Bankası’na meselenin yol açtığı yıkım ve mağduriyetler üzerinden bakmasına yol açtı. Bu küresel kapitalizme karşı çıkmakla sınırlı kalacak bir şey değil. Petrol bazlı yakıtlardan genetiği değiştirilmiş tohumlara, tarım politikalarının çiftçiyi yok etmesi, ekolojik dengenin bozulması, yaşam alanlarının polis baskısına alınması gibi sonuçlar eylemlerdeki tematik çeşitliliği ortaya çıkardı.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6
http://www.yapi.com.tr/haberler/direnis-istanbulu-cagiriyor_73171.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!