Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Diyarbakır Sur'un 6 Mahallesi Yeniden İnşa Ediliyor

Diyarbakır'da PKK'lı teröristlerce gerçekleştirilen saldırılarda yıkıma uğrayan merkez Sur ilçesinin 6 mahallesi tarihi yapısıyla yeniden yapılıyor.

yapi.com.tr/AA
Diyarbakır Sur'un 6 Mahallesi Yeniden İnşa Ediliyor

Terör örgütünün 3 sene önce çukur kazıp, patlayıcı tuzaklayarak yaptığı saldırılarda 3 bin 695 bina ile 17 anıtsal tescili ve 638 korunmaya değer yapının hasar görmesi sonucunda adeta "virane" hale gelen Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinin teröristlerden temizlenmesinden sonra başlatılan çalışmalarda, 187 hektarlık alanın ilk olarak 63 hektarlık kısmı "terörden zarar gören alan" olarak tespit edildi.

Bu alanlardaki altyapıda zarar gören 12 kilometrelik kanalizasyon, 11 kilometrelik içme suyu ile 9 kilometrelik yağmur suyu şebeke hattı da yenilendi, Diyarbakır Sur çevresinde bin 856 metre yol yapıldı. Terörden zarar gören Hz. Süleyman ve Şeyh Mutahhar camileri ile Dört Ayaklı Minare'nin de aralarında yer aldığı 8 eser restore edildi, Fatihpaşa (Kurşunlu) Camisi ile Ermeni Katolik Kilisesi'nin de dahil olduğu 9 tescilli anıt eserin restorasyonu ise devam ediyor.

570'i ihale edildi
Bu kapsamda Suriçi'nde 1.500 geleneksel Diyarbakır evi yeniden inşa edilerek kadim şehir geleneğiyle buluşturuluyor. Yapılacak iki katlı 1.500 konuttan örnek olarak Hasırlı Mahallesinde 44 ev inşa edildi, 570'inin ise ihalesi yapıldı, diğerlerinin ihalesi de bu ay içerisinde tamamlanacak.

Surlardan yüksek olmayacak
Mahalledeki binaların inşa ve ihale sürecinin devam ettiğini söyleyen Sur Kaymakam Abdullah Çiftçi, şu şekilde konuştu:

"İki katlı bin 500 konut yapılacak. Bu yapıların yüksekliği tarihi surların yüksekliğini geçmeyecek. Hasırlı Mahallesinde 44 konut tamamlandı, 570 konutun ihalesi yapıldı, yıl sonuna kadar tamamının ihalesi bitecek. 2019 sonunda Sur ilçesi çok farklı bir hale gelecek. Çalışmalar tamamlandığında Sur bütün değerleriyle koruma imar planına sadık kalınarak, yeniden ayağa kaldırılmış, inşa ve ihya edilmiş olacak. Teröristlerin yıktığı yerler, Sur'un tarihine uygun şekilde çok daha sağlıklı, yaşanabilir mekanlara kavuşacak."

Kaymakam Çiftçi, Yenikapı Caddesi'nin Sur ilçesinin prestij caddesi olacağını dile getirerek, burada yer alacak 87 iş yerinin yapımının sürdüğünü belirtti.

2019'da Yenikapı Caddesi'nin tamamlanacağını söyleyen Çiftçi, "Caddenin tamamlanmasıyla Sur'un turizm ve ticaretinde büyük hareket olacak" diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/diyarbakir-surun-6-mahallesi-yeniden-insa-ediliyor_169176.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!