Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğal Afetlerin Türkiye'ye 2009 Yılı Faturası 2.5-3 Milyar Liraya Ulaştı

Sıkça yaşanan doğal afetler en çok çiftçiyi vuruyor. Ancak Türk çiftçisinin sadece yüzde 4'ü sigortalı. Geçen sene sigorta yaptıran çiftçiye ödenen tutar 90 milyar TL'ye ulaştı. Buna göre Türk çiftçisinin geçen yıl doğal afetler nedeniyle oluşan toplam parasal kaybı 2.5-3 milyar TL'ye fırladı

Radikal Gazetesi
Doğal Afetlerin Türkiye'ye 2009 Yılı Faturası 2.5-3 Milyar Liraya Ulaştı

Sıkça yaşanan doğal afetler en çok çiftçiyi vuruyor. Ancak Türk çiftçisinin sadece yüzde 4'ü sigortalı. Geçen sene sigorta yaptıran çiftçiye ödenen tutar 90 milyar TL'ye ulaştı. Buna göre Türk çiftçisinin geçen yıl doğal afetler nedeniyle oluşan toplam parasal kaybı 2.5-3 milyar TL'ye fırladı.

Küresel ısınmayla artan doğal afetler Türkiye’yi son yıllarda daha çok etkilemeye başladı. Sadece geçen yılki faturanın 2.5-3 milyar TL’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Tarım sigortası sistemi olarak tanınan ve halen tarımın yüzde 4’ünü sigortalayabilen Tarsim’in geçen yıl doğal afetler yüzünden çiftçiye ödediği tutar ise 90 milyon TL’ye fırladı. Daha az çiftçinin katıldığı bir önceki yıl olan 2008’de ise bu rakam 44 milyon TL idi.



Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, “2008 yılında 44.1 milyon TL olan hasar ödemelerimiz geçen yıl yüzde 102’lik artışla 89.3 milyon TL’ye fırladı. Biz tarım sektörünün sadece yüzde 4’ünü sigortalayabildik. Yüzde 10-20’lik ödeme muafiyeti de göz önüne alındığında Türkiye’de kayıtlı çitçilerin sadece 2009 yılındaki doğal afet zararlarının takriben 2.5-3 milyar TL civarında olduğunu söyleyebiliriz. Oysa ki çiftçilerimiz geçen yıl bu sigorta için sadece 60 milyon TL prim ödemesi yaptılar. Bunun yüzde 50’sini yani 60 milyon TL’sini ise çiftçi adına devlet ödüyor” dedi.

Don zararı 62 milyon TL

Türkiye doğal afetler içinde en çok don için para harcıyor. Hasar ödemelerinde yüzde 36 ile en büyük paya sahip olan don için geçen yıl Tarsim’in 65 milyon TL civarında ödeme yaptığını söyleyen Bülent Bora, “Don hasarını 62 milyon TL ile dolu hasarı takip etti. Çiftlik hayvanları hayat sigortalarında ise toplam 41 milyon TL hasar ödendik” açıklamasında bulundu.

Sel sigortası 2010’da başladı

2006 yılında kurulan Tarsim’de primlerin yüzde 50’sini devlet öderken, kalan yüzde 50’lik dilimi ise ürününü sigorta ettiren çiftçinin kendisi ödüyor. Dünyada da benzer uygulamalar bulunduğunu söyleyen Tarsim Genel Müdürü Bülent Bora, “Sigorta sistemini adım adım devreye soktuk. Önce 2006 yılında dolu, fırtına, yangın hasarlarını sigorta kapsamına aldık. 2007 yılında don teminat altına alındı. 2010 yılında ise seli kapsama aldık” bilgisi verdi.

3 milyar liralık ürüne sigorta

Halen toplam 3 milyar TL’lik tarımsal varlığı sigorta eden Tarsim, mevcut kaynaklarıyla da yıllık toplam 580-600 milyon TL’lik çok büyük tutarlı hasarları ödeme kapasitesine sahip bulunuyor. 
Tarımda en çok sigortalanan ürünün buğday olduğunu ve toplam sigortalanan ürünler içindeki payının  yüzde 40’a ulaştığını söyleyen Bora’ya göre diğer en büyük pay şu ürünlerde: çeltik yüzde 7, fındık yüzde 7, kayısı yüzde 6, üzüm yüzde 5, ayçiçeği ve arpa ise yüzde 4.

Tarsim 2009 yılında toplam 307 bin poliçe satmasına rağmen farklı ürünler ektiği için birden fazla sigorta poliçesi satın alan çiftçiler göz önüne alındığında ancak 100 binin üzerinde çiftçiye ulaşıldığı tahmininde bulunuluyor. 

2.6 milyon çiftçi var

Bir çiftçinin Tarsim’den yararlanabilmesi için Tarım Bakanlığı’na kaydolması gerektiğini söyleyen Bülent Bora, Türk tarım sektörüne ilişkin şu bilgiyi verdi: “Bugün Türkiye’de bu kapsamda 2.6 milyon çiftçi var. Bu sayıya 1 dönüm arazisi olanda kayıtlı. Buna göre biz çiftçilerin yüzde 3.8’ini sigortalamışız. Ancak bazı ürünler sigortalanmaya uygun değiller. Örneğin şeker pancarı. Ürünün toprak altında yer alması, don tehdidini ortadan kaldırıyor.”

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogal-afetlerin-turkiyeye-2009-yili-faturasi-2-5-3-milyar-liraya-ulasti-_76851.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!