Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğal Kaynaklar Allah'ın Lütfu Gelen Para Bu Bölgede Kalmalı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki gündür İstanbul'da devam eden 5'inci Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, Arap ülkelerinden dünyanın çeşitli bölglerine çok büyük sermaye ihracatı yapıldığını belirterek, “Bu paranın hemen bu bölgede tekrar kullanılması ve yatırım güzergahı olması önemli. Suriye, Lübnan, Mısır yada Türkiye

Hürriyet Gazetesi
Doğal Kaynaklar Allah'ın Lütfu Gelen Para Bu Bölgede Kalmalı

aliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki gündür İstanbul'da devam eden 5'inci Türk-Arap Ekonomi Forumu'nun kapanışında yaptığı konuşmada, Arap ülkelerinden dünyanın çeşitli bölglerine çok büyük sermaye ihracatı yapıldığını belirterek, “Bu paranın hemen bu bölgede tekrar kullanılması ve yatırım güzergahı olması önemli. Suriye, Lübnan, Mısır yada Türkiye fark etmez. Önemli olan bu paranın bu bölgede kalması” dedi.

Doğal kaynak Allah'ın lütfu

Petrol ve diğer doğal kaynaklar açısından zengin olan bölgenin bu dinamizmden yararlanması gerektiğini kaydeden Şimşek şunları söyledi: “Doğal kaynaklar Allah'ın bir lütfu ve bunlardan gelen paraların doğru şekilde yönlendirilmesiyle bölgeye refah gelebilir. Bölge ülkelerinde nüfuslar çok genç. Bu nüfus yapısını, yapısal reformlarla birleştirdiğinizde kişi başına milli geliri artırmak için  elinizde doğru reçete olmuş oluyor. Bizim daha müreffeh bir bölgeyi sağlamamız işten bile değil.”

Engellerini aşalım

Rekabetin baskısı olmadan şirketlerin, bireylerin, hatta ülkelerin kendilerine çeki düzen veremeyeceklerini kaydeden Şimşek, “Tek yapmamız gereken aramızdaki yatırım engellerini aşmak, rekabetin önündeki engelleri kaldırmak. Eğer Türkiye ve Arap ülkeleri son 200-300 yıllık düşüşü geriye çevirecekse, bunu mutlaka daha performansa dayalı kültürle  yapmalıyız, verimi artırmalıyız, daha yenilikçi olmalıyız, Ar-Ge'ye daha çok kaynak ayırmalıyız, insanlara yatırım yapmalıyız. Burada başlangıç noktamız  rekabete izin vermektir” diye konuştu.

3 trilyon dolarlık iş hacmi

Şimşek, Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yetersizliğine değinerek, şöyle konuştu: “Türkiye Arap ülkeleri arasındaki 2-3 trilyon dolarlık genel ticaret hacminden çok küçük bir pay alıyor. Bölgesel entegrasyonun derinleştirilmesi, üzerinde durmamız gereken konu. Kurallarınızı uyumlaştırabilirseniz, insanların, malların, hizmetlerin serbest  dolaşımını sağlayabilirseniz tabii ki ticaret artacaktır. Türkiye'nin Arap dünyasıyla bağlarının  zaten ortada olan bütünleşmenin üzerine yerleşmemesi için hiçbir neden yok ama genel olarak serbest ticaret bizim yolumuz çünkü bütün bölgeyi kalkındıracak olan budur.”

Arap dünyası için büyüme yeri Türkiye

Mehmet Şimşek Türkiye'nin radar ekranında Arap dünyasındaki fırsatların, Arap  dünyasının radar ekranında da Türkiye'nin bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Ancak aramızdaki ticaret hacmi oldukça yetersiz. 2009 kriz yılıydı ve aradaki  ticaret 29 milyar dolara indi. Bu rakam 2002'nin 4 katından fazla olmasına rağmen  çok düşük bir rakam. 2008'de 40 milyar dolardı ve bunun 100 milyar dolarlara  hatta çok daha  fazla üstüne çıkması mümkün. Türkiye, Arap dünyası için büyüme yeri, yatırım yeri. Serbest ticaret anlaşmaları imzalandıktan, vize kısıtları kaldırıldıktan  sonra karışılıklı ticaretin çok daha yukarılara çıkması gerekiyor.”

 

ETİKETLER: ekonomi çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogal-kaynaklar-allahin-lutfu-gelen-para-bu-bolgede-kalmali_80334.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!