Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğan Hasol "Şehircilik ve Mimarlık Politikaları Eksik"

2006’da büyüme oranıyla tüm sektörler arasında birinci sırada yer alan inşaatın 2007 beklentilerini Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Y. Mimar Doğan Hasol anlatıyor.

Yeni Aktüel Dergisi/Sinem BARKIN



nşaat sektörü 200’den fazla alt sektörün harekete geçmesini sağladığı için “lokomotif sektör”, istihdam kaynağı olduğu için de “sünger sektör” olarak tanımlanıyor. Sabit sermaye yatırımlarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan inşaat sektörünün GSMH içindeki doğrudan payı, malzeme sanayisi ile birlikte ortalama yüzde 9. Etkilediği sektörlerle birlikte bu oran yüzde 30’lara çıkıyor.

Büyüklük açısından gıda ve tekstilin ardından üçüncü sırada yer alan sektörde,inşaat malzemesi ihracatının yüzde 11.7’sini oluşturuyor. Çimento, demir-çelik, seramik, cam gibi malzemelerin üretiminde ve ihracatında Türkiye, Avrupa’da hatta dünyada ön sıralarda.

Sektörün nabzını tutan Yapı-Endüstri Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Y. Mimar Doğan Hasol, “İnşaat sektörü, 2006’nın ilk yarısında önceki yıllara oranla çok yüksek bir değer tutturdu” diyor.

Hasol, “Bir önceki yıla göre yüzde 19.3’lük büyümeyle tüm sektörler arasında birinci sırada. Buna rağmen, son on yıl değerlendirildiğinde hala,2.1’lik bir daralma var. Bu durum inşaat sektörünün son on yılda “büyümemiş! Bir sektör olduğunu göstermektedir. Bu, ekonomideki güvensizlik ortamından en çok etkilenen sektörün inşaat olduğunu doğrular” diyerek sözlerine şöyle devam ediyor; “2005 ve 2006’nın ilk yarısındaki büyüme oranları inşaat malzemesi sanayisinde de olumlu gelişmeler yarattı.Yapı-Endüstri Merkezi tarafından geçen günlerde yayımlanan Türk Yapı Sektörü 2006 Raporu, sektörün durumunu ayrıntılı olarak ortaya koyuyor. Ekonomik verilerin iyi görünmesine karşılık, tutarlı şehircilik ve mimarlık politikalarının yokluğu, yanlış yatırım kararları, kaçak yapılaşma, yapı denetim sisteminin etkin olarak çalıştırılmaması, bozuk ihale düzeni, düşük inşaat kalitesi, yapı ve malzeme üretiminde kayıt dışılık gibi bir dizi sorun inşaat sektörünü doğrudan ya da dolaylı olarak etkiliyor.”

Doğan Hasol, “Bu temel sorunlar çözülmedikçe inşaat sektörünün ülke yararı ve verimlilik açısından tam olarak başarıyla işlenmesi beklenemez.Yatırımlar gerçekleştirilse dahi doğru, ekonomik ve verimli sonuçlara ulaşılabilmesi sağlanamaz” diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dogan-hasol-sehircilik-ve-mimarlik-politikalari-eksik_50840.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!