Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Doğu Karadeniz hidroelektrik Santralleri Projeleri Paneli: Enerji Üretimi Bizi Tüketmesin

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Kemal Ulusaler, "Ülke olarak enerjiye ihtiyacımız var ama bu enerjinin üretimi doğaya ve insana en az zarar verecek şekilde yapılmalıdır" dedi.

BirGün Gazetesi



b>Hemsin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği ile Rize Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen 'Doğu Karadeniz'de Hidroelektrik Santralları (HES) Projeleri' başlıklı panelde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Kemal Ulusaler, "Ülke olarak enerjiye ihtiyacımız var ama bu enerjinin üretimi doğaya ve insana en az zarar verecek şekilde yapılmalıdır" dedi.

Türkiye'nin ciddi bir enerji potansiyelinin olduğunu belirten Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Kemal Ulusaler, kömürün, doğalga-zın ve petrolün çevreye marnlamayacak oranda zararlar verdiğini kaydederek, yenilenebilir enerji türlerine ve kendi enerji potansiyelimize yönelmemiz gerektiğini vurguladı.

Rüzgar rezervine sahibiz

EMO Genel Başkanı Kemal Ulusaler, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Konferans Salonu'nda düzenlenen panelde Türkiye'nin linyit ve rüzgârdan elde edilebilecek enerji rezervlerine sahip olduğunu ifade ederek, "Bu rezervlerden elde edilebilecek ve ülkemizi rahatlatacak enerji kaynaklarına yönelmek yerine doğalgaz ve petrolden elde edilen enerjide ısrar etmek topluma zarar vermektir. Eğer bir hükümet kendi öz kaynaklarını bırakıp yaptığı uzun vadeli anlaşmalar doğrultusunda enerjiyi dış ülkelerden almak zorunda kalıyorsa bu konu üzerinde düşünmek gerekiyor. Türkiye'yi enerji konusunda dışa bağımlılıktan kurtarabiliriz. Ancak bunun için hükümetin duyarlı davranması büyük önem taşıyor" diye konuştu.

'Enerji sektörü piyasalaştırıldı'

12 Eylül dönemindeki 24 Ocak kararlarıyla enerji sektörüne bir piyasalaşmanın getirildiğini belirten Ulusaler şunları kaydetti.

"Kamu, 24 Ocak kararlarıyla elini enerji piyasasından çekti ve enerji piyasası özel sektöre devredildi. Bundan sonra da enerjide sıkıntılar yaşanmaya başladı. Şu an da sık sık yaşanan elektrik kesintileri bu politikaların sonucudur. Doğu Karadeniz'deki Hidro Elektrik Santralları projeleri de söz konusu politikaların yansımasıdır. Ancak Karadeniz'in eşsiz bir doğaya sahip olduğunu unutmamak gerekir ve burada yapılacak bir santralın o doğaya ne kadar zarar vereceği iyi düşünülmelidir."

Panelde 'Bamteli' ve 'Yol Öyküsü' programlarının koordinatörü Tayfun Talipoğlu da Çernobil faciasını hatırlatarak Karadeniz'in teknolojinin bedelini ağır ödediğini bu nedenle teknolojik faaliyetlerde çok dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

"Çevreye uyumlu santraller istiyoruz"

Hemsin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Zekeriya Bekar ise "Doğu Karadeniz'i atalarımızdan yaşanabilir şekilde aldık bizden sonraki kuşaklara da yaşanabilir şekilde bırakmak borcumuzdur. Biz burada yapılacak hidroelektrik santralların çevreyle uyumlu bir şekilde olması koşuluyla onaylıyoruz" dedi.

Hemsin Belediye Başkanı Başar Cunbur ise, Doğu Karadeniz'e yapılacak santralların planlanmadan ve rant peşindeki firmaların keyfi tutumlarıyla hayata geçmesi durumunda çok zararlı olacağını belirterek, "Biz Hemsin Deresi üzerinde küçük göleder yaparak ve bu gölederde küçük santrallar kurarak elde edilecek bir enerjiden yanayız. Kısa vadede çok kar etmek isteyenlere, kendi projelerimiz olduğunu ve santrallar için bu projelerin uygulamaya geçirilmesini talep ettiğimizi bildirmek istiyoruz" diye konuştu.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/dogu-karadeniz-hidroelektrik-santralleri-projeleri-paneli-enerji-uretimi-bizi-tuketmesin_59607.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!