Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Dökümhane'nin Osmanlı Tarihindeki İtibarını İade Etmek Adına Kültür ve Turizme Kazandırılması Gerekiyor''

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı, Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanenin restorasyon çalışmaları yeniden başladı. Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı başkanlığında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden

yapi.com.tr / AA
''Dökümhane'nin Osmanlı Tarihindeki İtibarını İade Etmek Adına Kültür ve Turizme Kazandırılması Gerekiyor''

Fotoğraf: AA

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve güllelerin yapıldığı, Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki dökümhanenin restorasyon çalışmaları yeniden başladı.

Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Yazıcı başkanlığında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 30 kişilik bir ekip, Demirköy'e 4 kilometre uzaklıkta bulunan dökümhanede çalışmalarını sürdürüyor.

Doç. Dr. Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Demirköy Dökümhanesi'nin Osmanlı döneminde önemli sanayi tesislerinden biri olduğunu anımsattı. Osmanlı Dönemi'nde, bir devlet işletmesi olarak çalışan ve döneminin en ileri teknolojisine sahip olduğu anlaşılan Fatih Dökümhanesi'nin, 20. yüzyılın başlarına kadar aralıksız hizmet verdiğini belirten Yazıcı, ''Demirköy'ün adıyla özdeşleşen Dökümhane'nin Osmanlı tarihindeki itibarını iade etmek adına kültür ve turizme kazandırılması gerekmektedir'' dedi.

Açık hava endüstri arkeoloji müzesi yapılması planlanıyor

Kazıların 3-4 yıl içinde tamamlanarak, Dökümhane'nin turizme kazandırılacağını dile getiren Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dökümhane'deki kazı çalışmalarının 3-4 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. Dökümhane yapıları arasında bulunan mescidin restorasyonunun da önümüzdeki yıl yapılması planlanmakta. Kazı ve restorasyon çalışmaları tamamlandığında, açığa çıkarılan kalıntıların, bilgi ve belgelerden yararlanılarak bir açık hava endüstri arkeoloji müzesi yapılması planlanmaktadır.

2010 kazı sezonunda, surlarla çevrili yerleşkenin dört köşesinde yer alan burçlardan, alanın güneybatı köşesindeki burçta, Dökümhane mescidinin alt kısmında ve su gücüyle çalışan metal çarkın bulunduğu bilinen kanalda çalışma yapılmıştı. Geçen yıl surlarla çevrili olduğu anlaşılan alanın güney sınırını oluşturan duvar da ortaya çıkarılmıştı. Bu yıl çalışmalarımızı ağırlıklı olarak metal fırınlarının bulunduğu bilinen üretim alanında, su kanalı ve çevresinde yapacağız.''

Yazıcı, çalışmaların 30 Ağustos'a kadar süreceğini sözlerine ekledi.

ETİKETLER: restorasyon kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/dokumhanenin-osmanli-tarihindeki-itibarini-iade-etmek-adina-kultur-ve-turizme-kazandirilmasi-gerekiyor_88337.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!