Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

‘Dönüşümün 902 Mağduru’

Anakent Belediyesi’nin plan tadilatı, mahkemenin iptal kararı, yenilenen ihaleler ile arapsaçına dönen Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’nin durumu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “500 bin kişilik yeni bir şehir” açıklamasıyla içinden çıkılmaz bir hal aldı. İhale süreci tamamlanan proje için evlerini boşaltarak kiraya çıkan hak sahipleri 5 yıldır

Cumhuriyet Ankara
1 ‘Dönüşümün 902 Mağduru’

Anakent Belediyesi’nin plan tadilatı, mahkemenin iptal kararı, yenilenen ihaleler ile arapsaçına dönen Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’nin durumu Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “500 bin kişilik yeni bir şehir” açıklamasıyla içinden çıkılmaz bir hal aldı. İhale süreci tamamlanan proje için evlerini boşaltarak kiraya çıkan hak sahipleri 5 yıldır konutlarının yapılmasını bekliyor.

Anakent Belediyesi’nin 2010 yılına ait faaliyet raporunda, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi, “Kamulaştırma çalışmaları yüzde 98 oranında tamamlandı. İnşaat ihalesi yapıldı. 2012 yılında konut teslimi yapılması planlanan alanda 478 adet gecekondu sahibinin 477’si ile anlaşma sağlanmıştır. 6 bin konut yapımı planlanmaktadır” sözleriyle tanıtıldı. Ancak önümüzdeki yıl bitirilmesi tasarlanan projenin belediye meclisi tarafından onay tarihi 2005. Mühye Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki hak sahipleri 6 yıldır belediyenin kendilerine taahhüt ettiği evleri bekliyor.

Toplam 1 milyon 524 bin 736 metrekare alan üzerinde planlanan Mühye 902 parsel, yani Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi, belediye meclisi tarafından 18 Şubat 2005 tarihli kararı ile ilan edildi. Ağustos 2005 tarihli belediye meclisi kararında hak sahiplerinin sahip oldukları arsaları belediyeye vermesi karşılığında alacakları konutların metrekare hesapları yapıldı. Bu karara 15 Aralık 2005 tarihinde yapılan bir ekle taşınmazların belediyeye teslim edilmesinden itibaren hak sahiplerine 250 TL kira yardımı verileceği belirlendi. Hak sahipleri ile belediye arasında imzalanan 477 sözleşme bu kararlar doğrultusunda hazırlandı.

Arsasını verdi 3 bin lira borçlandı

Ali Abbas Yıldız 311 metrekarelik hissesi için belediye ile 17 Mart 2006 tarihinde sözleşme yaptı. Sözleşmede belediye meclisi kararında belirlenen en düşük arsa 500 metrekare olduğu için Yıldız’ın, 189 metrekare borçlu olduğu kaydedildi. Yapılan inşaat alanı hesabının ardından haksahibi arsasını belediyeye verirken 3 bin 698 TL borçlandı.

Sözleşme gereği, hak sahibinin gecekondusunu belediyeye teslim etmeden önce tüm elektrik, su, vergi ve doğalgaz ilişiklerinin kesilmesi yani borçlarının ödenmesi gerekiyordu. Yıldız, elektrik ve su faturlalarını kuruşu kuruşuna ödedi. 2006 yılından bu yana başka bir evde yaşayan Yıldız, inşaatın tamamlanmasını bekliyor.

Facebook’tan haberleşiyorlar

Belediye Meclisi’nin 2005 yılında ilan ettiği 902 parsel Kentsel Dönüşüm Projesi, 13 Mart 2009 tarihinde alınan kararla yenilenerek Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi adını aldı. Ancak Şehir Plancıları Odası’nın Ankara 5. İdare Mahkemesi’ne açtığı davanın sonucunda iptal edildi. Bu arada yürütülen ihale süreçlerinin ardından parsel üzerinde inşaat hakkını son olarak 2011 yılında SİNPAŞ Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı kazandı. SİNPAŞ, ihale tarihinde yaptığı açıklamada, belediyenin ruhsat onay tarihinden itibaren 3 yıl içinde konutların inşasının tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceğini açıkladı. Yaklaşık 6 bin konuttan oluşacak projede, 2 bin 400 konutun Anakent Belediyesi’ne verilerek ve hak sahiplerine pay edileceği duyurulmuştu.

Son olarak Başbakan Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde açıkladığı “Ankara için çılgın projeler” içinde Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi’ni de saymıştı.

Tüm bunlara karşın 5 yıl önce sözleşmelerini imzalayan hak sahipleri proje için tek bir çivi bile çakılmadığını belirterek sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta kurdukları “902 mağdurları” grubu aracılığıyla birbirleriyle haberleşiyorlar ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

http://www.yapi.com.tr/haberler/donusumun-902-magduru_88628.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 902 mağdurları feysbukta ağlaşıyor demeliydi yazar. başbakanın bahsettiği güneypark değil güneykent projesiydi... gölbaşından tuluntaş istikameti yani YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!