Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Düden Gölü, Atık Tehdidinde

Konya'nın küçük ilçesi Kulu'nun hemen yanı başında uzanan Düden Gölü ve kuş cenneti, eşsiz güzelliğinin yok olmaması için ilgi bekliyor. 180

Zaman



b>Konya'nın küçük ilçesi Kulu'nun hemen yanı başında uzanan Düden Gölü ve kuş cenneti, eşsiz güzelliğinin yok olmaması için ilgi bekliyor.

180 farklı türde kuşun yaşadığı ve tamamen doğal bir ortama sahip Düden Gölü, nesli azalan kuş türlerini barındırıyor. İlçenin kanalizasyonlarının göle akması kuşlar için büyük tehdit oluşturuyor.

Gölün en önemli özelliği, göçmen kuşlara bir dinlenme istasyonu konumunda olması. Rusya'dan gelip Afrika'ya göç eden bazı kuş türleri için Düden Gölü, adeta bir soluklanma yeri gibi. Türkiye'de toplam sayısı 450'yi aşmayan toy kuşu, türkülerimize konu olan telli turna, kaz, şahin, saksağan ve flamingolar, gölün en fazla göze batan sakinleri. Milli park ve sit alanı ilan edilmesine rağmen yeterli ıslah çalışmaları henüz yapılmamış olan Düden Gölü'nün doğal yapısı itibarıyla dünyadaki sayılı bölgelerden biri olduğu ifade ediliyor.

Düden Gölü'nü bütün dünyaya tanıtmayı amaçlayan ve bölgenin doğal güzelliklerini korumak için çaba sarf eden Kulu Belediye Başkanı Dr. Ahmet Yıldız, göl çevresine acilen bir arıtma tesisi yapılması gerektiğini belirtiyor. Göl çevresindeki küçük tepelerin de yeşillendirilmesi gerektiğini kaydeden Başkan Yıldız, bu doğa harikasının korunabilmesi için en az 3,5-4 trilyon liralık bir yatırımın şart olduğunu söylüyor.

Düden Gölü Türkiye'de fazla bilinmese de, dünyanın farklı ülkelerinden araştırmacıların ilgisini çekiyor. Başkan Yıldız'ın verdiği bilgilere göre göle her yıl başta Hollanda ve Danimarka’dan olmak üzere çeşitli ülkelerden gözlem yapmak için bilim adamları ve çevreciler akın ediyor. Yabancıların ekolojik dengeyi koruma konusunda çok titiz oldukları tespitini yapan Başkan Yıldız, gölü kurtarmak için gerekirse Kululu gurbetçilerin en fazla bulundukları ülke olan İsveç'in Ankara büyükelçiliğinden yardım istemeyi bile düşündüğünü ifade ediyor. Düden Gölü'nün tanıtımı için yapılacak en büyük etkinlik ise temmuz festivalleri olacak. Belediyenin öncülüğünde her yıl temmuz ayında düzenlenecek Düden Gölü Festivalleri ile Orta Anadolu'daki bu eşsiz doğa harikası çevre meraklılarını bir araya getirecek.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/duden-golu-atik-tehdidinde_18072.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!