Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Duman Zehirlenmeleri Duman-Egzoz Fanlarıyla Önlenebilir

Hastane, otel, alışveriş merkezleri, otopark gibi alanlarda aniden gelişen yangınlarda duman zehirlenmelerine bağlı ölümlerin önüne geçilebilir. AFS Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari, duman zehirlenmelerini önlemek için duman-egzoz fanlarının kullanılabileceğini söyledi.

yapi.com.tr
Duman Zehirlenmeleri Duman-Egzoz Fanlarıyla Önlenebilir

Duman zehirlenmelerini önlemek için duman-egzoz fanlarının kullanılabileceğini belirten havalandırma sektörünün öncü kuruluşlarından AFS Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari, “Duman-egzoz fanlarının amacı, duman boşaltma işini yaparak yangındaki ölümlerin en önemli sebebi olan duman zehirlenmelerini önlemek; yangını söndürmekle görevli insanlara güvenli ve yeterli görüş alanı sağlayabilmektir” dedi. Duman egzoz fanlarının duman zehirlenmelerine bağlı ölüm riskini azaltmak işlevine sahip olduğunu söyleyen Tari, yangınlarda dumandaki karbonmonoksit seviyesinin binde 4 oranına geldiğinde ölümlere yol açabildiğini bildirdi.

‘Merdiven ve asansör boşluklarında havalandırma ihtiyacı 2 kat fazla’

Merdiven ve asansör boşlukları gibi insanların yangın anında kullandığı kaçış güzergâhlarının dumanın en fazla yayıldığı noktalar olduğundan söz eden Tari, yangın anında bu alanlarda havalandırma ihtiyacının arttığını vurguladı.

BahadırhanBahadırhan TariHavalandırma, yangın anında can simidi

Havalandırmanın hayati öneme sahip olduğunu belirten Tari, basınçlandırma fanlarının yangın anında can simidi işlevi gördüğünü ifade ederek, fanların kritik misyonunu şöyle açıkladı:

“Basınçlandırma fanları, güvenli kaçışalanları oluşturur. Okullar, hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, kamu binaları gibi insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde binaya yangın alarmı verildiğinde havalandırma sistemleri otomatik olarak devreye girer. Böylelikle insanlar yangın anında dumandan etkilenmeden güvenli kaçış alanı bulmuş olurlar. Bu nedenle havalandırmada basınçlandırma fanları hayati öneme sahiptir”.

Yangın dışında belli çalışma ortamlarında da duman zehirlenmelerine karşı daha dikkatli olunması konusunda uyarıda bulunan Tari, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çelik endüstrisi çalışanları, kapalı otoparklarda, boya temizleme işlerinde, kalorifer kazan dairesinde ve madenlerde çalışanlar ile otomobil tamircileri risk altında olan kişilerdir. Bu tür ortamlarda normal çalışma zamanlarında havalandırma yapan ve yangın durumunda hemen devreye giren duman boşaltma sistemleri önlem amaçlı olarak mutlaka bulunmalı”.

http://www.yapi.com.tr/haberler/duman-zehirlenmeleri-duman-egzoz-fanlariyla-onlenebilir_122612.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!