Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Durdukça-Mimar Sinan 'Gün Yüzüne' Çıktı

Suha Arın’ın Mimar Sinan’ı baz alarak kurguladığı belgeseli ‘Dünya Durdukça-Mimar Sinan’ MTV Film Televizyon Video San. ve Tic. A. Ş. tarafından DVD formatında ‘Gün Yüzüne’ çıktı.

yapi.com.tr
Dünya Durdukça-Mimar Sinan 'Gün Yüzüne' Çıktı

Mimar Sinan’ın ölümünün 400.yıl dönümüne rastlayan ve ‘1988 Uluslararası Mimar Sinan Yılı’ ilan edilmesi nedeniyle hazırlanan ‘Dünya Durdukça-Mimar Sinan’ Belgeseli, uzun bir araştırma ve çekim sürecinin sonucunda aynı yıl Suha Arın imzasıyla Türk ve Dünya Kamuoyunun görüşlerine sunuldu.

MTV bünyesi içinde kurulan ‘Mimar Sinan Araştırma Merkezi’nde mimarlar, sanat tarihçileri, sosyal antropologlar, Farsça-Arapça ve Osmanlıca uzmanlarından kurulu bir ekibin çalışmaları sonucu 10.000 in üzerinde bilgi fişlendi. Adı geçen uzmanlar tarafından, 16.Yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’ndeki tüm yapı ve sanat faaliyetlerinin yanı sıra, aynı yüzyılın siyasal, sosyal ve ekonomik olayları da incelendi, 16.Yüzyıl’daki diğer dünya ülkeleri ile Osmanlı’nın bu dönemi ait faaliyet ve olayların karşılaştırması da çalışmalar kapsamında gerçekleştirildi.

Her biri 30’ar dakikalık altı bölümden oluşan belgesel dizisi için Türkiye sınırları içinde 30’dan fazla ilde çekim yapıldı. Yurtdışında ise; Yunanistan (Atina, Tırhala, Rodos); Macaristan (Budapeşte, Estergon, Erd, Zigetvar, Mohaç, Peç, Dunaföldvar, Tuna Nehri); Yugoslavya (Belgrat, Vişegrad, Çanniçe, Praça, Foça, Saraybosna, Mostar, Poçitel, Ustulçe, Trebinye, Dubrovnik ve Tuna Nehri); Sovyetler Birliği (Kırım-Gözleve, Volga-Don Kanalı); Suriye (Şam, Halep)’de çekimler gerçekleştirildi.

Dünya Durdukça-Mimar Sinan belgeseli, 1989 Kasım ayında İsviçre’nin Lozan kentinde yapılan ‘Uluslar Arası Mimari Filmler’ yarışmasında ‘Jüri Özel Ödülü’, Fransa’nın Bordeaux kentinde yapılan 4.Uluslararası ‘Şehir Planlaması ve Mimari Miras’ konulu film festivalinde ‘Avrupa Konseyi Özel Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, 14 Kasım 1990 günü Strasburg’da Avrupa Konseyi Merkezi’nde yapılan özel bir törenle belgesel dizinin yönetmeni Suha Arın’a Fransa Kültür Bakanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Catherine Lalumier tarafından ödül verildi. Dünya Durdukça-Mimar Sinan belgeseline, daha sonra UNESCO Mimarlık ödülünü de verildi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-durdukca-mimar-sinan-gun-yuzune-cikti_83491.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!