Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Kenti Mardin

UNESCO'nun 2003 yılındaki toplantısında koruma altına alınması beklenen Mardin'i ziyaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri

Hürriyet
1 Dünya Kenti Mardin

NESCO'nun 2003 yılındaki toplantısında koruma altına alınması beklenen Mardin'i ziyaret eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri destek sözü verdi.TÜRSAB, Türkiye'nin en büyük ölçekli kutsal SİT alanı Mardin için yurt dışında lobi çalışması yapacak.
DİNLERİN ve dillerin mozaiği Mardin'e, Türkiye Turizm Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ve yönetim kurulu üyeleri turizm çıkarması yaptı. Türkiye'nin en büyük ölçekli kutsal SİT alanı sayılan Mardin'e tüm acentelerden tur yapmalarını isteyecek olan TÜRSAB, UNESCO tarafından korunmaya alınması gündemde olan Mardin için yurt dışında lobi çalışmaları da yapacak. Mardin'deki dünya kenti olma kararlılığını yaptığı gezi ile yerinde gören TÜRSAB, ildeki işsizliği önlemek amacıyla da bölgelerdeki yatırımlarından kısıp, buraya yardıma hazırlanıyor.

UMUTLAR ÇOĞALDI

TÜRSAB'ın UNESCO Tabiat Varlıkları Koruma Komitesi'nce geçen Temmuz ayında korumaya alınması öngörülen Mardin'i desteklemek amacıyla yaptığı bu ziyaret, Mardinliler'deki umudu artırdı. Mardin'in korunmaya alınması kararının 2003 yılının Mayıs ayında Paris'te yapılacak UNESCO toplantısında kesinleşmesi beklenirken, TÜRSAB da 15 kişilik heyetiyle geldiği Mardin'de, bu ilin niçin dünya kenti olması gerektiğini yakında izleme olanağı buldu. Karar kesinleşirse kent tüm dünyada tanınacak, bazı uluslararası kurumlardan maddi destek alacak ve en önemlisi bölgenin turist akınına uğrayacak.

HERKES HAZIR

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, yönetim kurulu üyeleri ile Türkiye'de ve Avrupa da acenteleri bulunan 15 kişilik heyet, Mardin'i dünya kenti yapmak için kolları sıvamış 3 yönetici, yani Mardin Valisi Temel Koçaklar, Albay Cengiz Yanıkoğlu, Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı ile bir araya geldi. Heyet, yaptıkları görüşmelerde, bu 3 yöneticinin Mardin'i bütün dünyaya tanıtmak konusundaki isteklerini gördü. Sokaktaki vatandaştan ilin en üst düzey yöneticilerine kadar herkes, TÜRSAB üyelerine bu konuya ne kadar inandıklarını, gönül verdiklerini, birlik içinde olduklarını, yaptıkları konuşmalarla gösterdiler.

Mardin Valisi Temel Koçaklar, bölgenin ve Mardin'in tanıtıma ihtiyacının olduğunu, bu konuda TÜRSAB'dan ve sivil toplum örgütlerinden yardım beklediklerini belirtti. Koçaklar ‘‘Mardin değişime, gelişime restorasyona ve turizme olan inancını haykırıyor. Mardin'i tüm dünyaya tanıtmalıyız. Mardin din, dil ve ırk açısından çok zengin. Türkçe, Arapça, Kürtçe konuşmalar da, camiler de, kiliseler de iç içe bir mozaik halinde’’ dedi.

Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı ise ‘‘Mardin Türkiye'nin en büyük ölçekli kutsal SİT alanıdır. Bu alan içinde korunmaya alınmış 363 ev, 12 kilise, 27 cami, 7 medrese, 7 çarşı, 7 han vardır. UNESCO'nun hakkımızda vereceği kararın yüzde 100 olumlu olmasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

İNANÇ TURİZMİ

Mardin'in dünya uygarlıklarının başkenti olduğunu anlatan MAREV (Mardin Eğitim ve Danışma Vakfı) Başkanı Avukat İbrahim Özlen de sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, kentin UNESCO sürecine taşındığını Mardin'in kültür ve inanç turizmi bakımından belirli bir yere geldiğini söyledi.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da, Avrupa Birliği'nin medeniyetler birliği, Mardin'in ise medeniyet beşiği olduğunu belirtti.

Ulusoy ve TÜRSAB üyeleri, terör, göç ve ilgisizlikten yorgun düşmüş tarih zengini Mardin'in tarihi ve turistik değerlerini de tek tek gezdi. Deyrülzafaran Manastırı'nda Rahip Gabriel Akkurt ile Midyat İdil yolundaki Deyrülumur Manastırı Metropholiti Thomas Semmuel Aktaş'ı ziyaret eden Ulusoy'a turizm atağı için yaptıklarından övgü ile söz ederek, bölgenin gelişmesinin turizm ile doğru orantılı olduğunu söyledi.

Konak odası ve manastır

Mardin restorasyon konusunda atakta. Pek çok bina üstteki konak gibi özenle onarıldı. Restorasyon gören yerler, UNESCO'nun Mayıs ayındaki kararını, ardından kente gelecek turistleri bekliyor. Metropolit Thomas Semuel Aktaş, Başaran Ulusoy ile diğer konuklara Deyrulumur Manastırı'nı da gezdirdi.

Mozaikleri halılar koruyor

Midyat yakınlarındaki Süryani yapılarının içinde Deyrulumur Manastırı'nın da yeri başka. 4'üncü Yüzyıl'dan beri hizmet veren bu görkemli manastırın bazı salonlarının zeminindeki mozaikler dünya harikası. Onların da acil restorasyona gereksinimi var. Mozaikler şimdilik üzerine serilen halılarla korunuyor. Manastır Metropoliti Thomas Semuel Aktaş bu mozaikleri Başaran Ulusoy'a da gösterdi.

Ulusoy: İnsanlığı çağıran kent

‘‘TÜRSAB olarak Mardin ve çevresi için turizm çıkartmasına başladık. Önce biz geldik. Bugünden itibaren tüm acentelerin buralara tur yapmasını istiyoruz. Mardin, insanlığı buralara çağırıyor. Tarihi, coğrafyası, kültürü, mutfağı folkları buna uygun. Yüzyıllardır gelenekleri yaşatıyorlar. Şu sıralar bölgedeki işsizlik oranı yüzde 60. Bölgenin yeşermesi lazım. Bu da ancak turizmle olur. Bu konuda bizlere de görevler düşüyor. Turizm ile bölgedeki işsizliği yüzde 10'lara düşürmeyi planlıyoruz. 2003 yılında Mardin'in UNESCO'ya girmesi için gayret göstereceğiz. Bunun için yurtiçi ve dışında lobilerle irtibatımız var. Bunu gerçekleştirirken diğer bölgelerdeki yatırımlardan kısıp buralara yatırım yapacağız. Bu konuda Kültür Bakanlığı ile diğer sivil toplum örgütleri bizlere destek veriyor. Mardin zoru başaracak.

Dinler ve diller

Mardin'deki 7 dil: Türkçe, Arapça, Süryanice, Kürtçe, Zazaca, Arami (Sümerlerin dili) Yezidi dili.

Mardin'deki dinler: Müslüman, Hıristiyan (Katolik, Süryani, Ermeni) ve Yezidi (Şeytana tapanlar ve Melek Tavus)


http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-kenti-mardin_1983.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Başarısız bir proje değil, eksik bir proje. önemli olan bir an önce 35-40 yıllık binaların yıkılıp depreme dayanıklı yeni binaların yapılmasıdır. ortak menfaatlere dayalı bir çözüm üretmek gerekir. sizin yorumunuz çözümsüzlük, alternatif çözüm üretirseniz daha faydalı olursunuz. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!