Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mardin, ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Aday

Mayıs 2003’de Paris’te toplanacak olan UNESCO Yönetim Kurulu’nun Mardin’i “dünya kültür mirası” listesine alması bekleniyor. İstanbul’daki Mar

NTV-MSNBC
1 Mardin, ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Aday

b>Mayıs 2003’de Paris’te toplanacak olan UNESCO Yönetim Kurulu’nun Mardin’i “dünya kültür mirası” listesine alması bekleniyor.
İstanbul’daki Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) Başkanı İbrahim Özlen, Mardin’in UNESCO tarafından “dünya kültür mirası” listesine alınması durumunda tarihi kentte turizm patlaması yaşanacağını bildirdi.
İstanbul’daki Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (MAREV) Başkanı İbrahim Özlen, 7 bin yıllık geçmişe sahip olan Mardin’de binlerce tarihi eser bulunduğunu belirterek, bu eserleri gün ışığına çıkarmak için ne zamanın, ne de paranın yeteceğini söyledi. İlin “dünya kültür mirası” listesine alınması için 1981 yılında UNESCO’ya başvurulduğunu, ancak bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle bu başvurunun rafa kaldırıldığını kaydeden Özlen, bu dönemin atlatılmasıyla 1998 yılında yeniden çalışmalara başladıklarını hatırlattı. Özlen, geçen ay UNESCO’nun alt birimi olan Anıtlar SİT Alanı Koruma Kurulu Başkanı Christopher Tound ve beraberindeki heyetin Mardin’de incelemelerde bulunarak şehir için bir rapor hazırladığını anlatarak, “Bu heyetin hazırladığı rapor çok olumlu. Ümit ediyoruz ki, Mayıs 2003’de Paris’te toplanacak olan UNESCO Yönetim Kurulu, ili dünya kültür mirası listesine alacak” dedi.
Kültürel mirasın korunmasında UNESCO’nun devletten çok yerel halkın katkısını beklediğini vurgulayan Özlen, “Tarihi kentin UNESCO tarafından listeye alınmasının önündeki en büyük engel devlet. Devlet, bu işi sivil toplum örgütlerine bıraksın. Çünkü biz Mardin’i Avrupalılara daha iyi anlatır, gerekli desteği sağlarız. İli kol kola koruma altına alırız” diye konuştu.
İlin “dünya kültür mirası” listesine alınması için yapılan çalışmalara da değinen Özlen, tarihi kenti tanıtmak için 17 Ağustos Cumartesi günü tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu’nda bir konser vereceklerini bildirdi. Özlen, konsere UNESCO temsilcilerinin yanı sıra birçok ülkenin büyükelçisinin davet edildiğini söyledi. Marev Başkanı Özlen, önümüzdeki günlerde Avrupa’nın bazı başkentlerinde lobi çalışmaları yapacaklarını da dile getirerek, “7 bin yılın tanığı Mardin” adı altında hazırlanan broşürlerin Avrupa’nın birçok başkentinde bilboardlara asılacağını kaydetti.


“MAYIS 2003, MARDİN’İN KADERİNİN DEĞİŞECEĞİ TARİH”
“Mayıs 2003, Mardin’in kaderinin değişeceği bir tarih” diyen Özlen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son 500 yıllık süreç ele alındığında, ildeki tarihi yapılar yüzde 10 oranında hasar görmüş. Bu, Mardinlinin kültürüne ve tarihine olan sadakatını gösteriyor. Ancak son 20 yıldaki tahribat ise yüzde 80. Birçok Mardinli terör nedeniyle ili terk etti. Göç eden insanların yerini çevre illerden gelen insanlar doldurdu. Bunun sonunda ildeki tarihi yapı erozyona uğradı. Ancak listeye girersek, ildeki yapılaşmanın önüne geçilecek ve birçok tarihi yapı gelecek kuşaklara aktarılacak.”
UNESCO’nun bir referans olduğunu ve bu referansla ilde yapılacak restorasyon çalışmalarına kaynak bulmanın daha da kolaylaşacağını belirten Özlen, “İlin dünya kültür mirası listesine alınması durumunda bölgede turizm patlaması yaşanacak. Şu anda 100 bin olan turizm potansiyeli, en az 1 milyona çıkacak” dedi.
İbrahim Özlen, Mardin halkının misafirperver ve yardımsever olduğuna da dikkat çekerek, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mardinli, bu özelliğiyle turizme hem yatkın hem değil. Mardinli, turizmi ticarete dönüştürmeyi bilmez. Bizim korkumuz, açıkgöz turizmcilerin ‘Mardin’i pazarlayacağız’ diye kötü hizmette bulunmasıdır. Böyle olursa ilin turizmine büyük darbe vurulmuş olur. Mardin halkı kendi turizmine kendi sahip çıkmalı. İnsanlar bu konuda eğitilmeli.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/mardin-dunya-kultur-mirasi-listesine-aday_1358.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • çok güzel siteniz teşekkür ederim. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!