Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Petrol Rezervi Resmi Verilerden Düşük

The Guardian gazetesi, ‘Köstebek, Kilit Petrol Verilerinin, ABD’nin Baskısı ile Çarpıtıldığını Söylüyor’ başlıklı haberinde “Uluslararası Enerji Ajansı’ndaki bir köstebeğe göre, dünya, petrol rezervlerinin tükenmesine, resmi tahminlerin işaret ettiğinden çok daha yakın” diye yazdı.

Radikal Gazetesi
Dünya Petrol Rezervi Resmi Verilerden Düşük

Dünya petrol rezervelerinin resmi verilerden çok daha düşük olduğu, Uluslar arası Enerji Ajansı’nın da ABD’nin baskısı ile petrol rezervlerine ilişkin verileri şişirdiği iddia edildi. The Guardian gazetesi, ‘Köstebek, Kilit Petrol Verilerinin, ABD’nin Baskısı ile Çarpıtıldığını Söylüyor’ başlıklı haberinde “Uluslararası Enerji Ajansı’ndaki bir köstebeğe göre, dünya, petrol rezervlerinin tükenmesine, resmi tahminlerin işaret ettiğinden çok daha yakın” diye yazdı.

Yeni rapor sorgulanıyor

‘Köstebeğin’, ajansın, piyasalarda panik alımlarını önlemek amacıyla ufuktaki petrol kıtlığını bilinçli minimize ettiğini kaydeden gazete, “Üst düzey yetkili, ABD’nin, mevcut alanlardaki gerileme oranını küçümsemesi ve yeni rezervleri bulma şanslarını abartması için ajansı cesaretlendirmede çok etkin rol oynadığını öne sürdü” diye yazdı.

Haberde, iddiaların, ajansın yeni ‘Dünya Enerji Görünümü’ raporuna ilişkin ciddi soru işaretlerine yol açtığı kaydedilirken ajansın verilerinin birçok hükümet tarafından enerji ve iklim değişikliği politikalarında kılavuz olarak kullanıldığına işaret edildi. ‘Köstebek’ şunları söyledi:

“UEA, 2005’de petrol üretimi 2030’a kadar günde 120 milyon varile çıkabileceğini tahmin ediyordu ancak bu tahmin önce 116 milyon, geçen yıl 105 milyona indi. 120 milyonluk rakam zaten saçma idi ancak bugünkü rakam bile haklı çıkartılamaz ve UEA bunu biliyor. Ajans içinde birçok kişi, petrol üretimini, günde 90-95 milyon varilde tutmanın bile imkansız olacağına inanıyor; ancak rakamlar daha da düşürülürse paniğin piyasalara yayılmasından korkuluyor. Ve ABD’liler, petrol kaynaklarına erişim üzerinden güçünü tehdit edeceği için petrolün hakimiyetinin son bulmasından korkuyor.”

Gazeteye göre, UEA’dan ayrılmış başka bir üst düzey yetkili de, örgütte ‘Amerikalılar’ı kızdırmamanın, esas kural’ olduğunu belirtirken petrol üretimi konusunda mümkün olan en yüksek düzeye ulaşıldığını kaydetti.

Birol’a sorular artıyor

Haberde, yıllık “Dünya Enerji Görünümü” raporunun her yıl UEA’nın başekonomisti Fatih Birol’un kontrolü altında hazırlandığını belirterek Birol’un, daha önce eleştirilere karşı projeksiyonları savunduğu kaydedilerek şöyle denildi: “Ancak şimdi The Guardian ile temas kuran ÜEA kaynakları, Birol’un, ajansın verilerine ilişkin olarak ajans bünyesinde giderek daha çok sorularla karşı karşıya kaldığını söylüyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-petrol-rezervi-resmi-verilerden-dusuk_74260.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!