Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünya Ticaret Hacmi Yüzde 6,5 Oranında Artacak

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), geçen yıl yüzde 14,5 artan dünya ticaret hacminin bu yıl yavaşlayarak, yalnızca yüzde 6,5 oranında artmasının beklendiğini bildirdi. Dünya ticaret hacmi, 2009 yılında yüzde 12 oranında daralmıştı.

yapi.com.tr / AA
Dünya Ticaret Hacmi Yüzde 6,5 Oranında Artacak

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), geçen yıl yüzde 14,5 artan dünya ticaret hacminin bu yıl yavaşlayarak, yalnızca yüzde 6,5 oranında artmasının beklendiğini bildirdi. Dünya ticaret hacmi, 2009 yılında 12 oranında daralmıştı. DTÖ'den yapılan açıklamada, geçen yıl dünya ticaret hacminin güçlü bir artış kaydederek kriz öncesi seviyeye döndüğü belirtilerek, ancak bunun uzun vadeli bir eğilim olmadığı vurgulandı.
    
Açıklamada, geçen yılın, istatistiklerin kayıt altına alınmaya başlandığı 1950'den bu yana en güçlü yıllık artışın kaydedildiği ifade edilerek, bu yıl için beklenen büyümenin, 1990-2008 döneminde yaşanan ortalama yıllık yüzde 6 seviyesindeki büyümenin üzerinde olacağına dikkat çekildi. Ticarette bu yıl için beklenen yavaşlamanın tüm dünyada hissedileceği ifade edilen açıklamada, bu durumdan en az etkilenecek gelişmekte olan ülkelerin ticaret hacminin bu yıl yüzde 9,5, gelişmiş ülkelerin ticaret hacminin ise yüzde 4,5 oranında artmasının beklendiği belirtildi.
    
Krizle üst üste gelen sıkıntıların hala hissedildiği bir ortamda Japonya'daki deprem ve tsunami felaketi, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki yönetim karşıtı gösteriler sonucu artan petrol fiyatları ile gıda fiyatlarındaki yükseliş gibi bazı olayların etkisinin ölçülebilirliğinin zor olduğuna dikkat çekilen açıklamada, söz konusu olayların sonuçlarının tahmin edilenden daha kötü olması halinde önümüzdeki aylarda tahminlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekeceği vurgulandı.
    
Dünya mal ticareti, bu yıl yüzde 6,5 oranında artacak
    
DTÖ'nün verilerine göre, dünya mal ticareti bu yıl yüzde 6,5 oranında artacak. Dünya Ticaret Örgütü Başkanı Pascal Lamy düzenlediği basın toplantısında, rakamların, geçen yıl korumacı baskılara rağmen ticaretin çok iyi toparlandığını gösterdiğini belirterek, yıllık büyümenin daha önce görülmemiş düzeyde önemli olduğunu vurguladı. Lamy, dünya ticaretinin kriz öncesi seviyeye dönmesini sağlayacak tarihi artışta özellikle Çin ve Japonya gibi Asya ülkelerinin ticaret hacminde görülen artışın etkili olduğuna dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerin ticaret hacmi geçen yıl yüzde 12,9, gelişmekte olan ülkelerin ticaret hacmi ise yüzde 16,7 oranında arttı. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi Çin'in 2009 yılında yüzde 10,5 gerileyen ihracatı geçen yıl yüzde 28,4 oranında artış kaydetti. 2009'da yüzde 14 oranında azalan ABD'nin ihracatı geçen yıl yüzde 15,4, Japonya'nın ise 2009'da yüzde 24,8 oranında daralan ihracatı geçen yıl yüzde 27,5 artış kaydetti. Avrupa Birliği ülkelerinde de 2009'da yüzde 14,5 azalan ihracat geçen yıl yüzde 11,4 arttı.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/dunya-ticaret-hacmi-yuzde-6-5-oraninda-artacak_86686.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!