Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Dünyanın Çöpü Bizde

Ücretli hale getirilen plastik poşet kullanımı yüzde 77 oranında azalırken ithal edilen plastik çöp 526 bin tonu buldu.

yapi.com.tr
Dünyanın Çöpü Bizde

Hükümet, ücretli hale getirdiği plastik poşet kullanımının yüzde 77 oranında azaldığını belirtirken diğer ülkeler tarafından yasaklanan 526 bin ton plastik çöpü ithal etti. Sivil toplum örgütlerinin zararlı çöp ithalinin azaltılması talebi de karşılık bulmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 Aralık’ta yayımlandığı genelgede yine bildiğini okudu. Dünyanın yasakladığı atık plastik çöpler Türkiye’ye gelmeye devam edecek.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre;  Bakanlığın “atık ithalatı” konulu genelgesinde, “atık ithalatçısı kayıt belgesi” ve “kota formuna” ilişkin esaslar düzenlendi. Sokak Atık Toplayıcıları Derneği, genelge öncesinde gerek Ticaret Bakanlığı gerekse de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmeler yapmış, zararlı çöp ithalatına sınırlama istemişti.

Genelgeyi değerlendiren Sokak Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Recep Karaman, “Genelge fos çıktı. Kısmen değişiklik olsa da eski düzen devam ediyor.” dedi. Karaman, atık tesislerinin önceliği yerli atıklara vererek, “yüzde 60 yerli, yüzde 40 ithal atık” işlemesini savunduklarını ancak düzenleme ile tesislerin “yüzde 20 yerli, yüzde 80 ithal atık” işlemesine izin verildiğini söyledi. Taleplerinin dikkate alınmadığını belirten Karaman, “Karışık malzemenin yasaklanmasını istiyorduk. Çünkü bütün çöpler karışık kodla getiriliyor. Bunun içine bakma durumu yok. Yani ‘tehlikeli atık’ dediğimiz ithali yasak atıklar bunlar. Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Avrupa’dan gelen karışık çöp malzemesini yasakladı. Ancak bizde uygun görüldü. Türkiye’ye karışık atık getirilebilecek.” dedi.

Türkiye’nin dünyada en çok plastik çöp getiren ülke haline geldiğine işaret eden Karaman, “Ücretli poşet uygulaması ile kullanımı en az yüzde 77 azalttık diyoruz ama diğer yandan 526 bin ton plastik çöp ithal ediyoruz.” diye konuştu. En çok atığın İngiltere ve Irak’tan geldiğine işaret eden Karaman, “Burada bir oyun var. Aslında bu Irak’ın atığı değil. Tehlikeli atıklar üçüncü bir ülke üzerinden getiriliyor. Şimdi bazı denetimler getiriliyor, eskisi gibi rahat olamayacaklar ama önlemler yetersiz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-copu-bizde_176884.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!