Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın En Büyük Tapınma Alanı

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Doç.Dr. Schmidt, “Göbeklitepe’de ortaya çıkartılan tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliği taşıyor

NTV-MSNBC
2 Dünyanın En Büyük Tapınma Alanı

b>Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Doç.Dr. Schmidt, “Göbeklitepe’de ortaya çıkartılan tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliği taşıyor” dedi.

Şanlıurfa’da, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Müze Müdürlüğü işbirliğiyle Göbeklitepe’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan tapınağın, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşıdığı bildirildi.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden, Göbekli Tepe Kazıları Bilimsel Başkanı Doç. Dr. Klaus Schmidt, Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe’de, 1995’den sonra gerçekleştirilen kazılarda, tarihi M.Ö 9 bin yıllarına uzanan Neolitik Çağ’dan kalma, tapınma amaçlı törensel alanlara ait mimari kalıntılar, dikili taşlar ve üzerinde kabartmalı yabani hayvan ve bitki figürlerinin bulunduğu taşların günyüzüne çıkartıldığını söyledi.



Bölgedeki kazı çalışmalarının her yıl Eylül ayında başladığını ve yaklaşık 10 hafta sürdüğünü anımsatan Doç. Dr. Schmidt,”Göbeklitepe’deki kazılarda elde ettiğimiz bulgularla, dünyanın bilinen en eski tapınma merkezlerinden birinin bu bölgede olduğunu ortaya çıkarmıştık. Ancak, son kazı çalışmalarıyla tapınma merkezinin dünyanın en büyük tapınma merkezi olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalarda, Neolitik Çağ’da yaşamış insanların, yabani sığır, tilki, yılan, aslan, yaban eşeği, yaban ördeği ve yabani bitki kabartmalarını incelediğimizde hayvanlarını evcilleştiremedikleri sonucuna ulaştık. Ayrıca, dikili taşların (Stel) üzerindeki resimler ve kabartmalar o dönemde yaşamış olan insanların sanatları hakkında bizlere fikir veriyor. Buradaki tapınak, dünyanın bilinen en büyük tapınağı olma özelliğini taşıyor” diye konuştu.

Bu yıl Göbeklitepe’deki kazı çalışmalarında, 15 kişinin görev aldığını, gelecek 10 yıl içinde toplam 9 hektarlık alanda kazı çalışmalarını yürütmeyi planladıklarını kaydeden Doç. Dr.Schmidt, sözlerini, “Kazı çalışmalarında şu ana kadar ortaya çıkartılan büyük boy stelleri yerinde muhafaza ediyoruz. Küçük boy eserler ise Şanlıurfa Müzesi’nde sergileniyor. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecek kazılardan elde edilecek yeni bulgular, arkeolojinin dini haritasını yeniden şekillendirebilir” diyerek bitirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-en-buyuk-tapinma-alani_5861.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • sayin karakoç sonuna kadar hakli.. ulkenin tum arkeologları degistirilmeli.. okullardan elleri cekilmeli.. hic birisi bilim adami degil.. YANITLA
  • helal olsun almanlara. arkeolojinin dini haritasını değiştirdiler. bizzzat üniversitedeki hocalarımızın öğrettikleri tarımla gelen yerleşik yaşam anlayışının da kocaman bir yalan olduğunu yine onlar öğretti. hem de bir çok insanın gitmeye dahi korktukları bir şehrimizde bunu başardılar. şimdi arkeoloji dünyası onları konuşuyor. bizim arkeologlarımız da klimalı odalarında pinekleyip acaba daha ne kadar bu ülkenin gariban insanlarını soyabilirim düşüncesindeler. yıllardır kazılar yapıyorlar, fakat bir tek yayınları yok; tabi kazı raporları neyimize yetmiyor. ne de olsa onlardan da puanlar alıp kolayca ünvan sahibi olabiliyorlar. oysa Klaus Schmidt göbeklitepe hakkında 2 tane kitap yazdı ve bir sürü de yayını var. google'a göbeklitepe yazıyorsun karşında bir sürü akademik yayın ve haberler çıkıyor.. teşekkürler.. her şeye rağmen... YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!